Artefakty w RTX 2080 Ti

Pamiętacie ten wątek Muszę robić underclock RTX 2080 Ti bo mam crashe w grach

tl;dr - kupiłem kartę Zotac Triple Fan RTX 2080 Ti w sklepie @x-kom.pl ale okazało się, że jest z nią problem i dlatego wymieniłem na nową, droższą kartę Gigabyte Aorus RTX 2080 Ti.

Minęło 1,5 tygodnia i patrzcie co wczoraj mnie spotkało próbując grać w Sekiro.
Kilku sekundowa dyskoteka (artefakty), a później zwiecha gry i tak cały czas. Pomógł dopiero restart komputera. Później było już ok.

Tu pojawia się moje pytanie, czy traktować to jako incydent, który czasami może mieć miejsce czy może zwiastuje to problemy z kartą i lepiej reagować wcześniej i zwrócić kartę?
Czytałem kiedyś, że RTX 2080 Ti są trochę skopane i ludzie mają problemy z tymi kartami, ale żeby drugi raz trafić na taką problematyczną sztukę…?

Wg mnie poczekaj co się będzie wydarzać. Nie wiadomo czy to była wina grafiki czy kompa.

kij wie, mi to wyglądało na efekty specjalne, pobaw się dzisiaj benchmarkami, odpal 2 grę, jak znowu problem, rób zdjecie i odsyłaj złom;-)

Będzie śmiesznie jak na końcu wyjdzie, że w Twoim kosmicznym kompie Mobo lub Psu ubija grafikę.

Weź ani nie kracz, najgorsze jest to, że możesz mieć racje, co jakiś czas zdarza mi się że przy uruchomieniu mam taki błąd. Musze wtedy dać Load Optimized i znów ustawić profil XMP aby ramy hulały na 3600 MHz bo domyślnie jest 2400 MHz po załadowaniu ustawień domyślnych.
Ale jak tu się upewnić czego to jest wina :frowning:

Zrobiłem małą zmiane w BIOS’ie. Otóż mam do komputera podpięty monitor (DP) i telewizor (HDMI). I miałem tak, że BIOS pokazywał mi się na telewizorze, a następnie pulpit na monitorze. Przeczytałem teraz, że ludziom pomagało wyłączenie opcji w BIOS’ie: CSM Support i mi również to pomogło teraz się BIOS i pulpit pokazuje na monitorze i mam wrażenie, że odrobinę szybciej wszystko wstaje. No nic, protestuje i zobaczymy :slight_smile:

Coś wygasło wideo: https://cdn-b-east.streamable.com/video/mp4/4ltkx.mp4?token=SWH7u1hN3VdyhOJM_F8ZQw&expires=1554029399

down after 03/31/2019 @ 10:49am (UTC)

403 Forbidden

nginx

Ogólnie nie mam dla Ciebie dobrych informacji:

I faktycznie bywało, że ludzie dostawali nawet trzy felerne sztuki z rzędu. Pomaga podobno obniżenie napięć i zegarów, ale nie po to kupujesz kartę za taki hajs by robić underclocking.

Wynegocjuj ze sklepem wymianę karty na kartę z nowej dostawy, bo podobno są już pozbawione tej wady. Niestety wiele sklepów nie zwraca tych kart do producenta tylko wypycha ponownie do sprzedaży. Liczą, że u kogoś to jednak przejdzie. Ewentualnie polecam kontakt z producentem, który szybciej zrobi z tym porządek niż sklep, który wiecznie wydaje wadliwe sztuki.

Podmieniłem link na działający.