Artefakty

Witam,
Pisze ponieważ od dwóch tygodni mam problem i nie mogę sobie z nim w żaden sposób poradzić.
Zaczęło się od zanikania obrazu, z moich obserwacji wynika, że to po aktualizacji biosu do najnowszej wersji. W międzyczasie zmieniłem procesor z Intel Core i5 12400 na i7 12700F. Zaczęły się problemy z dźwiękiem podczas grania w gry i oglądania YT musiałem włączać i wyłączać telewizor. Pomyślałem wiec ze jest coś nie tak ze sterownikami i postanowiłem postawić cały system na nowo, od tego momentu komputer nie wykrywa karty graficznej a kiedy próbuje zainstalować sterowniki do karty ze strony NVidi podczas instalacji wyskakuje czarny ekran po chwili pokazują się artefakty na gorze ekranu, pozniej nie jestem w stanie już nic zrobić poza wyłączeniem komputera i wejściem w bios ewentualnie zainstalowania na nowo windowsa. Doradzono mi ze może być to zepsuta karta graficzna wiec wysłałem ja na gwarancje (Rtx 3080 Palit Gaming Pro 10Gb) a zakupiłem NOWĄ Rtx 4070 Ti Palit GameRock niestety przy instalacji nowej karty dzieje się dokladnie to samo, menadzer urządzeń również jej nie widzi.
Dodam że w menadżerze urządzeń pokazuje aż 20 procesorów, nie wiem czy to jest normalne?
Proszę o pomoc bo już naprawdę nie wiem co to może być.
Przywróciłem również Bios do wersji fabrycznej bo pomyślałem ze może jest to przyczyna ale nic to jie dało.

Dane podzespołów jeśli miałoby to pomoc:

Płyta główna Gigabyte B660 Gaming X DDR4
Procesor i7 12700f
Karta graficzna Rtx 4070 Ti Palit GameRock
Dysk Corsair MP600 Pro LPX 500 GB M.2 2280 PCI-E x4 Gen4 NVMe pcie 3.0
Dodatkowo dysk Samsung 970 Evo Plus 1TB
Ram Corsair Vengeance RBG Pro Sl 32 GB 3600 Mhz
Zasilacz Gigabyte P750GM 750W 80+ Gold Modular

Bardzo proszę o jakieś rady co jeszcze mogę zrobić lub co jest problemem.

Masz możliwość powrotu do starego procesora? Jak nie to zdejmij nowy i załóż jeszcze raz.

Starego nie mam niestety, wyciągałem go sprawdzałem, piny ok ale problem dalej taki sam

Możesz podpiąć kartę pod inne pcie i zobaczyć czy menadżer wykryje. Co prawda będzie to x1 i obsługiwane przez czipset. Może jest jakiś problem w komunikacji miedzy pierwszym pcie x16 a procesorem.