Witam.
Jakieś tam podstawy ActionScript 3.0 znam, ale niestety nie aż tyle, żeby poradzić sobie ze zrobieniem kilku efektów. Nie chodzi mi o to, żeby ktoś zrobił to za mnie, ale nakierował czego mam użyć, na co zwrócić uwagę etc.
Chcę, żeby na scenie była galeria zdjęć i te zdjęcia jakoś się poruszały (efekt lewitacji). Załadować zdjęcia z pliku XML i umieścić na scenie to jakoś sobie poradzę, ale nie mam pojęcia jak zrobić, żeby zdjęcia te były jakoś losowo rozmieszczane na scenie z jakiegoś tam zakresu.
Na samym środku sceny znajduje się ramka na zdjęcia i jak klikniemy na jakieś lewitujące zdjęcie to ono z jakimś efektem przejścia się zamieni w tej ramce (efekt zdjęcia nie musi być skomplikowany, wystarczy przesuwanie np. z prawej do lewej.
Tak sobie chociaż myślałem na sposobem rozwiązania tych problemów i wymyśliłem, że w pliku XML będę musiał umieścić odpowiednie atrybuty odpowiedzialne za różne wymiary zdjęć (bądź po prostu w kodzie jakoś je skalować). Z tym efektem przejścia wiem, że będzie trzeba zastosować maskę. Wpaść na pomysł rozwiązania to co innego niż sama jego realizacja, dlatego proszę o pomoc.
Z góry dziękuję.