ASMedia USB 3.0 nie wykrywa urządzeń


(rix98) #1

Witam,
Posiadam płytę Asus M5A99X EVO R2.0. Niestety porty USB 3 z tyłu nie działają. Sterowniki zostały wgrane ze strony Asusa do Windowsa 10, a w Biosie USB3 jest włączone. Bios najnowszy. Po podpięciu myszki (na pewno sprawnej) do obu niebieskich portów nawet nie włącza się w niej laser tak jakby prąd wgl nie przechodził, na USB 2.0 działa wszystko.

Proszę o pomoc


(gosciuW7) #2

Bios potrafi odcinać zasilanie portów usb.
Trzeba włączyć w opcjach.


(rix98) #3

Nie widze nigdzie takiej opcji :frowning:


(tylkomoto) #4

Kiedy wystąpił pierwszy raz ten problem? Po wgraniu najnowszego BIOS czy WinBety10?


(rix98) #5

Kupiłem te plyte wczoraj, jednakze zauwazylem ze myszka nie dzialala w UEFI na porcie USB 3. Mysle sobie pewnie trzeba sterowniki czy cos, dlatego najpierw wgram system a myszke przepne na 2.0. Ale niestety po instalacji ani pendrivy ani nic na tych dwoch portach nie dzialaja.
Screeny z biosu: http://imgur.com/a/oB1Rt


(tylkomoto) #6

ASM1061 Storage OPROM zmien na ENABLED
Asmedia USB 3.0 Controller(front) zmien na ENABLED
LEGACY USB Support zmien na ENABLED
EHCI Hand-off zmien na ENABLED

jak to nic nie da
to jeszcze zmien cos w tych polach z Fast Boot - mianowicie USB Support

------- PS czy to nowa płyta główna czy używana?


(rix98) #7

Niestety nic nie dało :confused:
Używana, lecz sklep zapewniał że jest w pełni sprawna i dał 6 mies gwarancji


(tylkomoto) #8

jeśli masz możliwość to zainstaluj Win8.1 (plik. iso pobierzesz ze strony MS) i zobacz czy nadal problem występuje; niewykluczone że Windowsowi 10 coś nie pasuje

p.s. masz opcji w tym BIOSie od cholery, pogubić się można ale pewnie tak ma być skoro to platforma X99

EDIT:
pogrzeb też w Advanced/USB configuration/SD USB Configuration <-- ciekawe co tam siedzą za opcje


(rix98) #9

W SB USB Configuration mogę włączać i wyłączać poszczególne porty USB z tego co rozumiem, ale wszystkie są włączone.
Próbowałem uruchomić UBUNTU w trybie Live z pendrive lecz też na tym porcie nie chciał widzieć zadnych sprzętów.


(tylkomoto) #10

Jeśli w miare nowe UBUNTU nie widzi nic na tych portach to
ALBO w opcjach jeszcze należy pogrzebać (wątpliwe)
ALBO te porty/płyta są/jest uszkodzona (bardziej prawdopodobne)

EDIT: pobierz linux mint 18.1 cinnamon x64 . iso (on ma na bank zintegrowany sterownik Asmedii) i sprawdź na livecd


(JNJN) #11

A np: pendrive też nie działa na USB3?

Myszka może mieć problem z USB3.0.

Menadżer urządzeń i wrzuć tu screen z rozwiniętą gałęzią kontrolery uniwersalnej magistrali szeregowej.


(rix98) #12

Niestety też nie


(rix98) #14


(Triste) #15

Jak widzisz sam kontroler jest ładowany poprawnie, więc obstawiam na to że uszkodzone są wyłącznie porty USB, skorzystaj z gwarancji, po coś ona jest :wink:


(JNJN) #16

Programy i funkcje, odinstaluj sterownik Asmedia USB3.0, restart, czyszczenie systemu Ccleanerem i sprawdź, czy USB 3.0 działa na sterze systemowym.

Potem ewentualnie to:
http://dlcdnet.asus.com/pub/ASUS/misc/usb30/Asmedia_USB3_V116351.zip?_ga=2.196605740.1490695181.1494654899-1898164101.1494654762

Wgraj sterownik, restart i sprawdź.

Pobierz, rozpakuj do katalogu np: USB3 na dysku systemowym i zainstaluj,restart.

Jak dalej nic, spróbuj mu wgrać stery do chipsetu,restart.

http://support.amd.com/en-us/download/chipset?os=Windows%2010%20-%2064