ASmobile S96S - zielone pasy na ekranie


(Ajaxteam) #1

Witam. Niedawno w moim laptopie ASmobile S96S (kilkanaście minut temu) obraz sam od siebie stał się mniej więcej taki jak na screenie:

zielonomi.jpg

Ktoś może z was wie co się stało i czy da się to naprawić ? :frowning:


(Xparanienormalnyx) #2

Według mnie screen wygląda dobrze, nie widzę na nim żadnych zielonych pasów ani innych nieprawidłowości, więcpewnie masz coś nie tak z matrycą.


(Michal Kolatek) #3

Pewnie uszkodzenie taśmy sygnałowej. Sprawdź czy obraz jest normalnie wyświetlany na zewnętrznym monitorze.


(Ajaxteam) #4

Nie wiem jak to widać na normalnym komputerze, ale u mnie są poziome pasy przez cały ekran o grubości około 1 mm, a na screenie gdzie są "Zadania Systemowe" to te pole w oryginale było czarne a teraz jest zielone :confused: Kombinuję jak się zabrać za tą usterkę i nie mam żadnego pomysłu :o

Edit:

Zauważyłem coś dziwnego. Otóż odszedłem na chwilę od laptopa, po kilku minutach wróciłem i znowu kolory były dobre jak dawniej. Poklikałem na chwilę na nim i znowu są pasy :confused: Nie wiem, coś przerywa, nie styka się coś czy co :confused:


(Tedq) #5

Objawy podobne ,zielone zamiast czarnego ,pasy ,oraz mrówki ,podobne do tv bez anteny .Obraz przez VGA działa ,a na ekranie kompa ogólny cyrk ,ale w pasjansa da się pograć.Po rozkręceniu całego kompa przebadaniu wyświetlacza stwierdziłem odlutowany układ graficzny ,niektóre luty ,można to sprawdzić przyciskając radiator układu śrubokrętem.Trzeba przelutować grafikę.Ja zrobiłem partyzantkę,naciskając śrubokrętem w radiator ,wybadałem gdzie najlepiej styka,czyli nacisk śrubokręta jest najsłabszy.Po stronie gdzie jest najsłabszy nacisk między miedziany (chyba)radiator a obudowę chłodzenia wkręciłem wkręt 5mm ,przez co radiator docisnął do układu i wszystko działa ,jak na razie parę dni ,zobaczymy jak długo .Zastosowałem krótki wkręt stożkowy i dzięki temu jest nawet regulacja docisku poprzez wkręcanie tegoż wkrętu.Usterkę zlokalizowałem przez bardzo silny nacisk na radiator ,myślałem że śrubokręt przebije się na drugą stronę ,ale widać płyta jest wytrzymała.W chłodzeniu trzeba dokładnie wyczyścić wiatrak i żeberka na radiatorze,wył mi jak ruski mig 15 ,oczyściłem pędzlem i trochę pomogło ,za jakiś czas znowu odrzutowiec się zrobił .wyszła na jaw nieznajomość tematu .Po prostu trzeba było odkręcić wiatrak i oczyścić od środka chłodzenie .I wszystko jak na razie cacy ,myślę że jak się nie będzie rzucało kompem to śruba będzie długo jeszcze zastępowała przelutowanie ukłdu.to tyle co do zielonego ekranu.