Asrock a320m pro4 czy ruszy na wtyczce atx 4pin

Witam kupiłem płytę asrock a320m pro4 posiada ona złącze 8 pin-owe procesora jednak mój zasilacz FSP450-60EP ma wtyczkę 6pin+2 oraz 4 pin.
Procesor który wybrałem to Ryzen3 1300X
Czytałem że wystarczy podłączyć 4pin-owe i powinno ruszyć.
Mam tez pytanie czy może podłączyć tą wtyczkę 6pin bez tych 2 dodatkowych lub czy zastosować przejściówkę pcie 6pin >8pin atx?

Powinno, ale mogą być problemy ze stabilnością lub przegrzewaniem kabla. Ktos tak podłączał i miał trochę cyrków.

Nie widzę sensu, już lepiej zostawić 4piny oryginalne i przejściówkę molex na 4 pin by dopełnić za 5 zł.

Płytę rozumiem, tanie 4 banki ram, ale po co 1300x wybrałeś, toć to taka lekka zbrodnia ani tanie jak 1200 ani dobre jak 1400 (która mniej-więcej jest i7-2700).

Przez dłuższy czas używałem płyty P5K WS (Workstation) z 4-pinowym zasilaczem, nic złego się nie działo (również po OC).

Tak, wystarczy podłączyć zwykłym 4 pinowym kablem i będzie działać bez problemów.

Nie będzie problemów, chyba że zasilacz to kompletny szajs.

Tego nie wiemy, niby Fortron jest porządna marką, ale niekoniecznie ten zasilacz.
Ani w morelach, ani w xkomie ich nie ma, a to dlatego, że to może być 5-10 letni leżak magazynowy, one pojawiły się w czasach pierwszej generacji 3/5/7 Intela jak nie wcześniej nawet. Te obecnie dostępne w sklepach maja inne rozszerzenie nazwy, tylko na portalach aukcyjnych ich pełno. https://www.forumpc.pl/topic/291730-prośba-o-radę-przy-wymianie-kart-graficznej-gt320/

dziękuję wszystkim za odpowiedzi, działa dobrze a zasilacz ma już dobre 8 lat i działał nawet z bardziej prądożernym procesorem, mnie tylko zależało na opinii czy ruszy więc odpowidzieliście.
Temat do zamknięcia

Tylko w dobre miejsce wepnij :slight_smile:

Edit: a wystarczyło zajrzeć do instrukcji

Przechwycenie%20obrazu%20ekranu_2019-08-24_10-46-33

Nie żebym krakał, ale sugerowałbym w najbliższym czasie wymienić go :wink:
8 lat to jednak już stosunkowo dużo, pewnie z rok, dwa pociągnie jeszcze, ale przewiduję, ze zaczną się problemy. Btw. Jak będziesz kiedyś w Biosie rzuć okiem ( tak to mało wiarygodne, wiem, ale najszybsze), czy napięcia na 12, 3,3 mieszczą się w normach ATX , czy na granicy. To tez będzie sugestia jak się miewa dziadek. :wink:

Z ciekawości muszę sprawdzić mojego corsaira. Kupiłem go dobre 10 lat temu. Ale przez połowę czasu nie był używany :slight_smile:

Edit: znalazłem wyniki z lutego:
+3.3 Voltage: +3.33 V (min = +2.97 V, max = +3.63 V)
+5 Voltage: +4.94 V (min = +4.50 V, max = +5.50 V)
+12 Voltage: +12.10 V (min = +10.20 V, max = +13.80 V)