Asrock B85 Pro4 - 6 krótkich sygnałów

Witam. Kolega mi dał komputer syna do naprawy i mam z nim mały problem. Otóż nie zawsze uruchamia się poprawnie. Najczęściej ekran nawet nie uruchamia się, a płyta wydaje 6 krótkich dźwięków. Teoretycznie jest to błąd kontrolera/klawiatury, ale nawet gdy wszystko odłączę, to błąd jest dalej. Dziwne jest to, że wciskając reset komputer uruchamia się już poprawnie. Czasem nawet bez resetu uruchomi się i działa bez zarzutu. Czy ktoś spotkał się z taką sytuacją? Przy płycie nikt nie grzebał. Bios jest przedostatni i kusi mnie wgrać ostatni, ale z drugiej strony jeśli wszystko do tej pory działało, to dlaczego bez żadnej zmiany sprzętu bios miałby robić błędy. Może to tylko kwestia słabej baterii? Sam już nie wiem. Od dawna grzebie przy komputerach, ale z czymś takim spotykam się pierwszy raz.

To powróżymy z fusów . Oddać syna do naprawy, ekran OK , Płyta ma orgazm, A reset robi dobrze, wszystko wiem.
To było złośliwe, ale jak szukasz pomocy, to napisz do czego.

Dla BIOSu AMI teoretycznie tak może być. Zmieniłeś klawiaturę?

U mnie miałem już podłączoną moją klawiaturę i nic to nie zmieniło. Całkowite odłączenie klawiatury nie powinno powodować takiego błędu - owszem, może sygnał, ale komputer powinien pokazać obraz i załadować system. Bardziej liczyłem, że ktoś już spotkał się z identycznym przypadkiem. Wrzuciłem nowszy bios i póki co, problem ustał. Czy to możliwe, żeby bios sam z siebie “zwariował”? Ten komp ma już sporo lat i nic nie było tam zmieniane…

Sam nie zwariował. Może bateryjka winna? Warto by wymienić.

1lajk