ASRock Ext4 problem z dzwiekiem (temp dla procesora) błąd AA


(Goniec2) #1

Witam,

Posiadam płytę główną ASRock P67 Extreame 4 do tego procesor i5 2500K (jak by tego było mało to mam jeszcze - ram G.Skell 2x2GB 1600 MHz CL8 - grafikę GeForse 9600 GT - zasilacz chieftec 450 - AA - 101 A)

  1. Sprawa taka że mam błąd, bądz też informacje na płycie opisany AA i nie wiem co to znaczy a w książce napisane jest - Reserved for ASL (see ASL Status Codes Section velow) - co oznacza - System has transitionet info ACPI mode. Interrupt controller is in APIC mode

(oczywiście przetłumaczyłem se to w googlach - więc tłumaczenie nie potrzebuję)

Pytanie moje to - Jak to wyłączyć ?

  1. Nie działa mi dźwięk 5.1 - mam stery wgrane wywaliłem program THX (bo coś się krzaczył) i dalej nic

Pytanie - Jak to naprawić bądź też jaka jest przyczyna ?

  1. Jakie powinny być temperatury na Procku w czasie kiedy przeglądam neta i oglądam filmy - bo mam w granicach 42 - 45 stopni i nie wiem czy nie są za duże

Ogólnie to komputer chodzi fajnie tylko denerwuje mnie najbardziej brak dźwięku przestrzennego.


(_abrakadabra_) #2

Ad.1

Toć to normalne, żaden błąd i nie ma się czym przejmować, u mnie cały czas na led'ach jest kod AA

Ad.2

Mało info żeś zapodał, co masz podłączone, jak podłączone, jak poustawiane itd. itp. Gdzie ten dźwięk chcesz w mp3'kach ? ;

Ad.3

Temperatury normalne i nie ma co nimi sobie głowy zawracać.

U mnie to wygląda tak:


(Goniec2) #3

możliwe ze mało info - sorki

mam podłączone głośniki Logitech X-540 oczywiście w gniazda odpowiadają kolorom (tak samo miałem w poprzednim kompie i wszystko grało)

dzwieku przestrzennego brak w:

* grach

* filmach

* mp3

* wszystkim innym z czego się da wygenerować dźwięk przestrzenny (a da się już praktycznie ze wszystkiego)

głośniki są sprawne na 100%

______

Problem rozwiązałem

mianowicie trzeba było odinstalować sterowniki z dźwięku i zainstalować osobno nie używając programu asrock'a (coś widocznie nie grało).