ASRock Fatal1ty 990FX Professional AM3+ Problem z wentylatorami


(Kamil Reucki) #1

Witam, mam problem ponieważ zmieniłem płyte główną na:

 

ASRock Fatal1ty 990FX Professional AM3+

 

a wcześniej miałem:

 

Gigabyte ma770t-ud3

 

I po przełożeniu wszystkiego i podłączeniu wszystko działa ale jak wyłączam komputer to podzespoły się wyłączają, ale wentylatory na karcie się kręcą, na procesorze też, oraz na obudowie i nie mogę ponownie włączyć  PC ponownie, muszę zasilacz wyłączyć aby ponownie włączyć komputer lub wyłączyć zasilacz aby wentylatory się nie kręciły. Na wcześniejszej płycie głównej tak nie miałem, na wcześniejszej płycie miałem podłączonych wentylatorów 3 z obudowy, a na nowej mam 6.

 

Robiłem clear cmos, baterie wyłożyłem, aktualizacje biosa również zrobiłem do najnowszego, podłączyłem wszystko od nowa i nic to nie dało.

Ale zauważyłem że diody hdd oraz power przygasły tzn. power całkowicie zgasł, a hdd od czasu do czasu mignie.

 

IMG_20140618_132146.jpg IMG_20140618_132205.jpg IMG_20140618_132221.jpg IMG_20140618_132239.jpg IMG_20140618_132316.jpg IMG_20140618_132336.jpg IMG_20140618_132501.jpg IMG_20140618_132516.jpg IMG_20140618_132527.jpg

 

AMD Athlon II x4 630


(JNJN) #2

Odłącz wszystkie wentylatory zewnętrzne i sprawdź teraz jak się zamyka system i czy jest OK?


(Kamil Reucki) #3

sprawdziłem i to samo.

 

Nie wiem czy to wina zasilacza czy płyty ale jutro sprawdzam pod nowym zasilaczem czy tak samo będzie jak będzie to w poniedziałek wysyłam na gwarancję płytę.


(JNJN) #4

Bardziej wygląda na płytę ? ale najpierw faktycznie sprawdź na innym zasilaczu + reset biosu baterią.

 


(Kamil Reucki) #5

Dobra sprawdzę to, ale robiłem clear cmos i nic to nie dało ale sprawdzę z baterią na dłuższą chwilę.

 

 

Takie coś znalazłem:

Technologia On/Off Play

Feature-OnOff(L).jpg


(Lewanxd) #6

Któryś z podzespołów może powodować konflikt, a jak będzie jak na sucho bez dysku, jedna kość RAM itp?


(Kamil Reucki) #7

Kartę miałem wyjętą to dalej się kręciły. Zaraz sprawdzę z ram i dyskami.

 

Nie wiem jak z procesorem bo nie wiem czy można go wyłożyć ale sprawdziłem z odpięciem wtyki 8, a zostawiłem tylko 24 to dalej się kręciły.

 

 

 

 

Więc tak:

1. odłaczyłem dyski nic to nie dało

2. odłączyłem ram też nic nie dało (zmieniałem kości też)

3. karta graficzna również

4. napęd też

 

Zostaje mi wysłać na gwarancje ale wcześniej zobaczyć tylko czy na nowym zasilaczu będzie to działać. Bo może na wtyczce 24 podaję ciaglę prąd.


(JNJN) #8

Sprawdź na innym zasilaczu.

 

I reklamacja płyty i nowe zdarza się, że jest uszkodzone?