ASRock G31M-S R2.0 procesor nie rusza


(Damko25) #1

Witam otóż mam problem z płytą ASRock'a G31M-S R2.0.

Kupiłem w grudniu 2012 procesor Intel'a Core 2 Duo E4300 ( taki bo na drozszy mnie nie było stac w serwisie... ).

Wiec problem mam taki ze na procesorze Pentium 4 3,0Ghz 1 Mb cache procek uruchamia sie normalnie a gdy włoze tego "nowego'' płyta nie rusza tzn. wczesniej chodził bez problemu ale teraz nie działa tylko u mnie...

Na płycie są 3 pary zworek do zmieniania czestotliwosci procka czy jak to sie tam zwie wczesniej działał mi procesor ten Core2Duo E4300 na zworkach

2-3

1-2

1-2

A Pentium 4 na

1-2

2-3

2-3

Teraz procesor nie uruchamia sie ( tzn pentium 4 tak ale Core2duo nie)

i odrazu płycie nie ma ona powyginanych pinów nie była w naprawie ani nie była zepsuta.

A zapomniałem dodać jeszcze jak procesor chodził na mojej płycie chodził na fabrycznym wiatraku intela i po zmianie na drozszy cichszy i wydajniejszy według mnie , przestał działać .

Takze proszę bardzo o pomoc!


(system) #2

Próbowałeś dla tego nowego procesora ustawień zworek 1-2 (dla wszystkich), czyli standardowo?


(Damko25) #3

Tak próbowałem wszystkich ustawien i nadal to samo ;/ nie wiem czy to nie wina wiatraczka ;/


(system) #4

Na czas prób możesz odłączyć zasilanie (przewody) wentylatora, na chwilę, i sprawdzić, czy płyta startuje.


(Damko25) #5

sprawdzalem ale to nic nie daje będe dzis wieczorem probowal na 2 wiartraczu tym orginalnym intela pozycze sie od kolegi :>

-- Dodane 08.02.2013 (Pt) 21:57 --

sprawdziłem i nadal to samo chyba

mozliwa jest jeszcze kwestia zasilacza ;p

-- Dodane 09.02.2013 (So) 16:26 --

problem został rozwiazany zasilacz zaczal sie psuc ;D wiec do wymiany ;D temat do zamkniecia jezeli tu tak jest :d