Asus 970 Pro Gamin/Aura nie widzi karty graficznej


(AQX) #1

Witam,

w świeżo złożonym zestawie płyta główna nie widzi karty graficznej, natomiast po zresetowaniu biosu zworką jest obraz lecz po wejściu do BIOSu i wyjściu wywala 1 sygnał i 3 krótkie i brak obrazu. Aktualizowany był też BIOS z v0801 na v0901.
Testowane na dwóch kartach graficznych które na pewno działają.

Nie wiem czy to wina złej konfiguracji czy płyta główna jest walnięta.

Konfiguracja zestawu:
Asus 970 Pro Gaming/Aura
AMD FX-6300 3,5GHz
HuperX Fury DDR3 8GB
Asus GeForce GTX 1050 Ti Expedition 4GB; druga karta Asus GeForce 1050 Ti Strix 4GB
Silentium PC Vero L1 500W


(JNJN) #2

No to raczej wygląda na problem płyty? albo się nie lubią te karty z płytą?

Masz dwa gniazda PCIE - próbowałeś na obu?

Inna karta niż 1050 i test.

Poczytaj:

https://www.google.pl/search?q=Asus+970+Pro+Gaming%2FAura+problem+z+GTX+1050&ie=utf-8&oe=utf-8&client=firefox-b&gfe_rd=cr&ei=GcE2WY2sDq_i8Af2mKGoBQ


(AQX) #3

Sprawdziłem jeszcze raz obie karty na każdym z gniazd i działa tylko po zrestartowaniu CMOS.

Próbowałem też robić coś takiego:
Advanced > North Bridge > Initiate Graphic Adapter zmieniłem z PEG/PCI na PCI/PEG.

Niestety nie posiadam innej karty niż 1050.

edit: Musiałem zainstalować system przez swój komputer.
W tym drugim o którym mowa zrestartowałem CMOS i po uruchomieniu pokazuje się coś takiego:
https://zapodaj.net/45411eb711799.png.html

Naciskam F1, w BIOSie w Boot Menu wybieram Dysk, system zaczyna się ładować po czym znika obraz.


(AQX) #4

Naprawdę na prawdę nikt?


(JNJN) #5

Trzeba inną kartę niż 1050 i test.

Albo serwis i niech Ci to sprawdzą.


(AQX) #6

Trochę to trwało ale mam już odpowiedź, płyta główna DOA :confused: