Witam,
W moim laptopie Asus a52f po włączeniu kamery pojawia się ona do góry nogami. Próbowałem już instalować sterownik z strony Asusa lecz wtedy kamerka nie działa wcale.
Windows 10
Witam,
W moim laptopie Asus a52f po włączeniu kamery pojawia się ona do góry nogami. Próbowałem już instalować sterownik z strony Asusa lecz wtedy kamerka nie działa wcale.
Windows 10
W laptopach z czasów Windowsa 7 po prostu nie ma odpowiednich sterowników dla Windowsa 10. Asus (i to chyba tylko ta firma od laptopów) to olał. To beznadziejna sprawa. Mam to samo na laptopie Asus F3SG.
Witam.
Spróbuj zainstalować i uruchom ponownie komputer
https://download.microsoft.com/download/1/7/1/1718CCC4-6315-4D8E-9543-8E28A4E18C4C/dxwebsetup.exe
Ewentualnie w OBS zrób pionowe odbicie obrazu z kamery i jako źródło obrazu wirtualna kamera.
Niestety, nie pomogło
To działa, lecz chciałbym mieć sprawną kamerkę bez włączania aplikacji.
To Linux pozostaje.
W Win10 zmieniło się API kamerek i niestety, ale stare sterowniki (a nowszych często nie ma) potrafią błędnie wyświetlać obraz.
Lub zewnętrzna kamera na USB
Program ManyCam przy zmianie z W7 na W10 odwraca kamerkę,ale w jaki sposób to nie wiem bo robione było w serwisie.
Ha, może składali sprzęt i kamera wsadzona obiektywem do góry nogami?
Jeżeli przyłącze znajduje się z boku modułu kamerki to byłoby to dość skomplikowane do wykonania . Chyba, że taki montaż wykonał sam producent, a z tego co pamiętam to ASUS w niektórych modelach laptopów montował kamerkę fizycznie spodem do góry i oferował swoje (zmodyfikowane) sterowniki, które programowo obracały obraz. Nie wiem, chyba było im tak łatwiej montować sprzęt - chociaż nie wiem czemu. Ogólnie temat dość znany dotyczący właśnie laptopów marki ASUS, wynika z braku odpowiednich sterowników zgodnych z Windows 10. Można próbować szukać nowszych sterowników po identyfikatorze sprzętu np. na stronie https://www.driveridentifier.com - czasami się udaje, ale są takie modele gdzie nic nie pomaga poza wymianą modułu kamerki na inny
albo posiłkowanie się dodatkowym oprogramowaniem.
Dokładnie tak robili, mieli nawet do tego specjalny sterownik.
Nikt do dziś nie wie po co montowali je odwrotnie.
To trwało 10 min. Wgrali przy mnie program i w ustawieniach coś zmienili i obraz od razu zrobił się normalny. Nie było żadnego obracania kamerki .ManyCam jest w zasobach DP.