ASUS A555L Series

Cześć wszystkim. Czytałem, że w laptopie który mam czyli ASUS A555L Series, nie ma możliwości wymiany karty graficznej bo jest przyspawana. Mogę dokupić jedynie pamięć ram, jedną gość 8GB, bo już posiadam 8GB pamięci RAM. Czy to jest opłacalne, żeby to zrobić i dokupić dysk SSD, czy lepsze będzie kupienie nowego laptopa z lepszą kartą kartą graficzną i dyskiem SSD już w laptopie?

… ale po co? Masz już jednego Gejmingowego potwora… z drugim będzie to samo, te tańsze do 2500 ledwie spełnia wymagania i nigdy nie ulepszysz. Ram Ci da kilka procent, nie kilkadziesiąt. Jeżeli chcesz grać, masz mobilnego lapka, teraz czas na desktopa - za 2500 dostaniesz maszyne bijącą wszystkie lapki do 4000.

W cenie do 2500 znajdę peceta z dobrą grafiką, dobrym procesorem, 16 GB ramu?

… a znajdziesz takiego laptopa? Co dostaniesz? 2500u +8GB lub i3-8130U+8GB + MX 150…
Tutaj masz szanse na Ryzen 2400/1600 + RX 570 + 8GB Ram (800-1000 trzeba liczyć na monitor i Windowsa). Aktualnie z RX 570 walki do 4000 zł nie nawiąże nic… bo co tam jest 1050TI i 1650, czyli słabsze.

Tak:

Możesz np. wziąć RAM w jednej kostce 8GB, a za dwa-trzy miesiące dołożyć drugą taką samą

Gejmingowe laptopy są mocno ograniczone, chyba, że wydasz 5k+ pln

Tylko w tym zestawieniu trzeba by raczej patrzeć na set za 1800 jako bazę. O ile innych wymagań nie ma to trzeba parę groszy na monitor i Windowsa uwzględnić. :wink:

A tu się zgadzam w 101%.

Zależy o jakich grach mówimy. Komputer stacjonarny zawsze będzie wydajniejszy jeżeli nie liczymy peryferiów oraz systemu.