Witajcie, mam lapka jak w temacie Acer Aspire 6930G. Sprzęt działa od 2009 roku u mnie. Bateria padła, ale to nie problem i tak na kablu robi cały czas. Używam głównie do internetu, pisania w PHP i pogrania w World of Tanks i Minecraft.
Moje pytanie, czy warto coś w niego inwestować i modernizować go w jakikolwiek sposób, czy zostawić jak jest bo nie warto? Nie ukrywam, że na nowy sprzęt nie mam pieniędzy teraz, ale tak do 500zł bym znalazł jeśli się okaże, że warto zainwestować.
Trochę poczytałem i poszukałem. Dostałem odpowiedź z Acera, że nie warto wymieniać procesora, bo zmiana będzie niezauważalna przy tej konfiguracji i wieku sprzętu. Ale jeśli już musze to te procki są obsługiwane:
CPU Intel Core2Dual P8400 PGA 2.26G 3M 1066 25W
CPU Intel Core2Dual P8600 PGA 2.4G 1066 25W 3M
Dodatkowo napisali: Dysk SSD przyśpieszy znacznie prace komputera.
No właśnie, ale jak sprawdzić co mi muli kompa tak naprawdę? Czy to dysk jest wąskim gardłem? WD2500BEVT-22ZCT0 nie jest może demonicznie szybki, ale ślimakiem też nie jest.
Czy jest jakiś program do monitorowania i zapisywania tego co się dzieje z kompem? Mam na nowo postawiony system. Odpalam chrome - 33s. System wstaje w 48s logowanie kolejne 15s. Mając włączone synchronizowanie googledrive 800MB i chrome z 2 zakładkami odpalam managera urządzeń by spisać model dysku dla was - 23s.
Jeśli to naprawdę dysk, to jaki kupić? Nie znam się kompletnie, ale myślałem nad dyskiem ADATA 120GB, 239zł w Euro. Czy mi potrzeba 240GB? Nie koniecznie. Używam 90GB z obecnego dysku na 2 partycjach. 60 na system i programy, 30 na Gry i kilka projektów w PHP i 2 wirtualne maszyny.
Proszę o pomoc w doborze dysku jeśli to konieczne lub w dojściu do tego gdzie jest słaby punkt. Nowy komp za rok dopiero :/
Pisałem do Goodram w tej sprawie, bo podejrzane to było. Kazali wysłać serial number i podesłali jakiś programi do sprawdzania dysku. Funkel-Nówka, nie śmigana. Bardzo udany zakup.