ASUS eee pc 1015PW - rozdzielczość

Witam, mam pacjenta jak w opisie. Rozdzielczość ustawiona przez system to 1024x768, czytałem że powinno być 1024x6xx, już nie pamiętam dokładnie. Obraz jest ustawiony na dole nawet w BIOS i w innych systemach niż windows. Nie widać nawet paska windowsa nawet w rozdzielczościach niższych. obraz jest niżej niż matryca może pokazać i nie wiem czy były podobne problemy z tymi laptopami, Aktualizacja BIOS nie wiem jak wykonać ponieważ w Biosie nic nie widziałem chyba że znacie inne możliwości jak to zrobić.

Fabryczne parametry są takie: ekran 10.1" LED Backlight WSVGA (1024x600) Screen
https://www.asus.com/Laptops/Eee_PC_1015PW/specifications/

Nie możesz ustawiać tej rozdzielczości w tym laptypie bo jest ona wyższa niż natywna. Sterownik prawdopodobnie pozwala ustawić rozdzielczość wyższą od natywnej ale wtedy część ekranu nie jest widoczna na wyświetlaczu. Musisz przestawić rozdzielczość na natywną lub mniejszą od natywnej ale nie większą.

… ale czy Windows 10 pozwoli? z tego co kojarzę chyba on jako minimum HD akceptuje, nie 800x600?

To nie Windows pozwala na to co wolno a czego nie tylko zainstalowany w nim sterownik. :wink: Oryginalny sterownik od producenta będzie doskonale wiedział jakie rozdzielczości obsługuje sprzęt. A powinien pozwolić na ustawienie tej rozdzielczości: 1024x600 bo to jest natywna rozdzielczość matrycy zainstalowanej w tym laptopie.

Zainstalowałem sterowniki z strony ASUSA i nadal nie mogę ustawić tych 1024x600, i nie widać dolnej krawędzi ekranu. Rozumiem że w systemie powinno się ustawić ale nawet sam BIOS jest w rozdzielczości 1024x768 bo też nie widać dolnej krawędzi a na zwykłym monitorze od komputera wszystko wyświetla się dobrze. Może matryca jest uszkodzona że nie wykrywa tej rozdzielczości ?

Jednak dla systemu ta rozdzielczości jest natywna, mogę zmniejszyć rozdzielczości jedynie do 800x600 nawet po zainstalowaniu sterowników. Pytanie czemu w BIOS ta rozdzielczości jest większa skoro tam powinna być idealna a nie jest. Wygląda to na problem z BIOS albo z matrycą i nie próbowałem zainstalować aktualizację BIOSu z strony producenta ale po włożeniu pendrive z plikiem i włączeniu alt - f2 to włącza się USB Device Found to się cieszę ale potem tylko Reading 1500xxxxxx nazwa pliku i całą noc się tak robi i nie aktualizuję się co jest denerwujące bo próbowałem na 3 pendrive. Uparty ten laptop. Chyba podłącze go do monitora od komputera i na tym będzie działać bo jak kupię inną matrycę może się okazać że nic to nie da.

Mam Windows 7 Starter oryginalny z komputerem więc system nie powinien być problemem. miałem widnows 8.1 na dysku SSD i włożyłem go do tego laptopa to i tak nic nie dało bo rodzielczość nadal wykrywana była na 1024x768

z tego co wiem Windows 7 starter ma ograniczoną rozdzielczość i nie można jej zmieniać w górę.

Bój się Boga. Nic nie zyskasz, a pieniaze stracisz. Inna matryca może nie działać.

Niezupełnie, teraz mi świta czemu pisałem, że WIndows nie pozwalał. Wiele lat temu chciałem na netbooku pograć w Mount and Blade, niestety rozdzielczość była zbyt mała, ale po zabawie z rejestrem odblokowało inne. Może tu poszukaj?

A wiesz w jakich kluczach poszukać tego w rejestrze. od Windowsa czy od sterowników. Chodziłem po wszystkich ustawieniach w sterowniku i samym systemie bo kiedyś widziałem w sterownikach amd i nvidii że można było niestandardowe rozdzielczości robić ale tutaj nic takiego nie widzę.

Być może są jakieś “nieoficjalne” metody tego obejścia. Jednak oficjalnie starter ma ograniczoną górną rozdzielczość. Jak to ograniczenie obejść nieoficjalną drogą nie mam pojęcia. Starter był tworzony z myślą dla krajów trzeciego świata i nigdy tego nie używałem. Wolałbym już zainstalować pirata. :wink:

Ale skoro Windows starter był dodawany do tego laptopa to powinno wszystko działać. Jak to możliwe że komputer myśli że ma matrycę pod rozdzielczości 1024x768 a tak naprawdę ma 1024x600. Sterowniki nie mogą mieć nic do gadania skoro w Biosie też tak jest. Być może matryca jest z laptopa o takiej rozdzielczości i w tym laptopie tego nie wykrywa. Ale w tym laptopie nigdy nie wymieniałem matrycy. Rozkręcę tą matrycę i sprawdzę dane jej, może tam się wszystko wyjaśni.

Nic nie zdziałasz na tym systemie. Starter tak ma. To jest mocno okrojona wersja systemu i mocno ograniczona.

Nic nie wyjasni.
Jeżeli musisz “coś” robić, to poczytaj o tym lub o podobnych metodach. Może coś zadziała, pewniej od zabawy z matrycą. https://www.lifewire.com/how-to-change-your-netbooks-screen-resolution-2377863

Nie dla 3 świata a dla netbooków 1 (rzadko 2) rdzeniowy atom + 1-2 GB RAM i… długi czas to działało znośnie. :wink:

No czyli dla trzeciego świata. :stuck_out_tongue:

2010 roku to Polska była takim krajem, a pójście z takim czymś na zajęcia… szczyt szpanu. :wink:

Tak szczerze to ciekawi mnie co Autor chce osiągnąć z tym netbookiem, bo wiekowo i wydajnościowo jest na poziomie mojego starego dziadka, który już lata temu trafił na śmietnik. Pewnie Chrome by go o zawał dzisiaj przyprawił.

Chcę dzieciom dać do oglądania youtube :slight_smile: przynajmniej siostra tak chcę :slight_smile: ja też nie używam takich staroci ale dzieci dużo nie wymagają.

To nie kombinuj, zobacz czy możesz do Windowsa ustawić w rejestrze, o ile się uda, te 720, ale YT pewnie i tak maksymalnie pójdzie w rozdziałce 360. Pobrane pliki by otworzyło w wyższej, ale film z sieci nie…

PS. Możliwe, ze inne modyfikacje w rejestrze zadziałają, to był lata temu i nie dam głowy z którego poradnika korzystałem.