Witam, mam podkladke chlodzaca oraz wentylatory na full a spojrzcice na temperatury…
62 stopnie to wcale nie dużo jak na laptopa. Jakie ma temperatury bez tej podkładki chłodzącej?
Chodzi mi o maxinum… i trotlowanie procka
Myślisz, że jak masz podkładkę z wentylatorami to max temp spadnie?? To jest maksymalna procesora, a nie maksymalna wyliczana na podstawie aktualnych temperatur.
Czyli wszystko jest okej?
Przeczytaj sobie:
Hej,
No nie do końca mogę się zgodzić. 95 stopni to zdecydowanie za dużo dla tego procesora. Zresztą sam program pokazuje, że miało miejsce zmniejszenie taktowania procesora ze względu na temperaturę. @anon10504259 - wypadałoby patrzeć na cały screen, a nie tylko wybraną jego część. Co do meritum, na początek czyszczenie układu chłodzenia laptopa. Jaką podkładkę chłodzącą posiadasz?
Pozdrawiam,
Dimatheus
Ciekawe bo w wielu tabelkach TDP CPU tak jest podawane więc nie wiem o co ci chodzi. Ja przeczytałem wszystko na Wikipedii i dałem autorowi tematu do przeczytania więc nie wiem skąd aluzja, ze nie czytałem?
90+ stopni i throttling to akurat przypadłość większości dzisiejszych laptopów gamingowych:
Najgorsze jest to, że nikt nie widzi w tym niczego złego, bo przecież nikt nie deklarował pełnego boosta. Nie jestem pewien czy wymiana pasty wiele pomoże, choć wiem, że często straszny szajs tam dają fabrycznie. Cudów bym się nie spodziewał.
Jeszcze gen 7 intela w miarę dobrze się sprawował, ale 8 i 9 gen to jakaś porażka jeżeli chodzi o temperatury. Procesory są za bardzo wyżyłowane.