Asus gtx 650 brak obrazu


(xPatrykPlayX) #1

Witam mam problem z nowo kupiona karta graficzna ASUS GTX 650 1GB DDR5 podlaczam karte do wejscia PCI-E podlaczam dodatkowe zasilanie (Zasilacz mam DELTA 250W i tam nie mam 6-pinowego wejscia wiec kupilem przejsciowke molex na 6-pin. Dioda od karty swieci na zielono wiec pewnie dziala.) podlaczam monitor i tu brak obrazu karta nowa wiec napewno to nie jej wina. W biosie mam ustawione PCI-E na 1 miejsce startu karty wyciaglem baterie kilka razy nic to nie dalo)
Plyta główna: Acer RS740DVF


(Veers) #2

Skoro więc jesteś pewny, że karta jest sprawna, zasilacz ma wystarczająco wydajną linie zasilania 12V, to drogą eliminacji można przyjąć, że to płyta główna jest popsuta. Konkretnie slot PCI-E.
Tak więc wracamy do konkluzji, którą jeśli mnie pamięć nie myli otrzymałeś przy próbach uruchomienia kilku innych kart graficznych: stara płyta graficzna, przeznaczona dla komputerów raczej biurowych, bez większego wsparcia producenta, po prostu nie będzie chciała zrobić to, czego od niej oczekujesz.
Mówiąc wprost: zmień płytę główną.


(TeQillaZZ) #3

Zasilacz 250W do karty graficznej która pobiera 190W pod obciążeniem? Gratuluję rozwagi :slight_smile: powienineś go zmienić jeżeli chcesz korzystać z komputera a nie tylko posiadać kartę graficzną.

Jeśli chodzi o twój problem to po pierwsze to że dioda się świeci na zielono nie musi oznaczać że karta graficzna działa, a po drugie to za mało szczegółów żeby Ci pomoc.

Napisz co się dzieje krok po korku jak uruchamiasz komputer. Czy ładuje się system, czy słychać dźwięki itd.

Patrząc na twój problem wiedząc tylko to co napisałeś mogę Ci polecić sprawdzić czy podpiąłeś zasilania monitora do kontaktu lub czy owy kabel działa.


(xPatrykPlayX) #4

Kabel jest sprawny :slight_smile: Slychac dzwiek wlaczania komp sie wlacza widze po diodzie od kompa :slight_smile: ze pracuje :wink:


(xPatrykPlayX) #5

Kabel jest sprawny :slight_smile: Slychac dzwiek wlaczania komp sie wlacza widze po diodzie od kompa :slight_smile: ze pracuje :wink:


(TeQillaZZ) #6

jeśli chodzi o bootowanie systemu na samym początku jest ono niezależne od karty graficznej. To znaczy że powinno sie wyświetlić na monitorze tak czy siak. Czy widzisz na monitorze jak system się “sprawdza”?


(JNJN) #7

No i ten wynalazek, może pracować tylko z wybranymi modelami kart grafiki?

Zasilacz teoretycznie powinien sobie dać radę - karta to 64 W.

Czy była kiedyś tam karta PCIE, czy pracował na integrze?


(xPatrykPlayX) #8

Mam jeszcze druga plyte glowna od gigabyte ale pCI 1.0 a w tej nowej pracowala karta na integrze normalnie obraz jest


(xPatrykPlayX) #9

Brak obrazu,


(JNJN) #10

Czyli, pracował monitor z integrą, czy była tam zamontowana karta PCIE i do niej podpięty monitor?

A jak włożysz kartę PCIE, to na integrze masz sygnał na monitor? sprawdź.


(xPatrykPlayX) #11

Mam, tylko w menadzerze jej wgl nie wykrywa moze to wina przejciowki molex na 6 pin?


(JNJN) #12

Odpowiedz na pytania.

Jak bios jej nie widzi, to i raczej nie będzie w menadżerze.

Tu nie ma co się zepsuć, ale dla pewności zmień molex.


(xPatrykPlayX) #13

Zmienialem specjalnie 2 kupilem nic nie dalo moze sprubowac zamontowac stara plyte glowna?


(xPatrykPlayX) #14

Plyta pracowala z z Radeonem 7750 ,
jak wloze karta to na integrze jest sygnal


(JNJN) #15

No to albo karta uszkodzona, albo niekompatybilna z płytą.

Wykonasz reset biosu baterią - monitor podpięty do 650.

Komputer odłączony od zasilania 230V, poprawnie w slocie założona karta PCIE, jak potrzebne dodatkowe zasilanie, to ma być podpięte zgodnie z instrukcją karty -monitor tu podpięty, wyjmujesz baterię z płyty na 10 minut, wkładasz, uruchamiasz kompa i start do biosu i jak tu wejdziesz to pół sukcesu, ustawisz datę i godzinę (prawidłowy reset zresetuje te dane) i zapiszesz bios Save.


(xPatrykPlayX) #16

Nie to nie dalo oddam do serwisu zobacze co mi powiedzą