Witajcie, chyba mam identyczny problem z kartą ASUSa jak kolega wyżej, próbowałem sterowników najnowszych, z listopada i dużo starszych z płyty - to samo.
Na linuksie problem nie wydaje się występować (bo wtedy nie instalujemy sterowników…). Gdy karta nie jest obciążana, obroty skaczą sobie i przy tym wszystko szumi.
W biosie jest cicha.
Bios samej karty był od początku aktualny.
Próbowałem zmieniać ręcznie prędkości - nie przynosi to żadnego efektu. Jakby nie było reakcji na moje działania.
Z tego co sobie przypominam problem się zaczął, gdy zacząłem używać Windowsa 10 (nie mogę już przejść na Windows 7, nawet gdyby to pomogło) - jeszcze to sprawdzę dokładniej.
Z początku myślałem, że winna tu jest moja płyta (Acer Veriton M4618G), że się “gryzą”, ale teraz to już zwątpiłem i postanowiłem problem drążyć nadal.
Karta jest reklamowana jako cicha i działająca na Widnowsie 10!
Tak nie jest…
W grach szumu nie ma, choć też się zdarza, ale zazwyczaj karta wskakuje na równe obroty.
Nigdy nie była podkręcana. Problem w zasadzie istnieje od nowości.
Nie mogę sobie pozwolić na jakiś lutowania, obejścia (nawet jeszcze nie zmieniałem pasty), bo ma plombe i jest na gwarancji do listopada.
Jak mi się nie uda rozwiązać problemu, to czy mogę ją reklamować jako niezgodność towaru z umową?
Proszę o porady.
Proszę o pomoc!
PS Mogę też udokumentować te zachowanie karty jak chcecie.
To normalne zachowanie, tobie się wydaje, że karta nic nie robi, ale tak nie jest, nawet przeglądarka korzysta z akceleracji GPU, do szybszej i efektywniejszej pracy. Z panelu ASUS wynika, że ciśniesz kartę na Gaming Mode, zmień na Silent Mode i powinno się wyciszyć.
Raczej nie wyobrażam sobie reklamacji karty za jej normalne zachowanie.
Tryb tu nie ma nic do rzeczy, specjalnie zainstalowałem program, tylko żeby pokazać obroty. Zmienione, to samo, nic się nie wyciszyło. Dla mnie to nie jest normalna praca karty.
Wyeliminowałeś takie przyczyny jak infekcja, proces działający w tle? Może, na przykład, gdzieś jest jakiś updater Javy i on ci ciśnie kartę, w Google jest sporo podobnych wątków, wygląda to na problem który występuje w wielu OS: 7, 8, 10, nie ma zasady. MOim zdaniem, powinieneś wywalić wszystkie składniki tego panelu Asus, usunąć wszystkie składniki sterownika GPU, następnie zainstalować sam driver Nvidia i NVIDIA PhysX, bez tych wszystkich Gforce expirience, 3D itp. Zobacz czy mu się poprawi. Sprawdź co uruchamia się wraz z systemem, selektywnie wyłączaj po jednej pozycji, może trafisz winnego.
System czysty, 2 dni po formacie, wykluczyłem to już dawno. Miałem w tym czasie ze 4 formaty, ciągle to samo. Antywirus jest. Mam zainstalowane wszystko ze sterownikiem, tylko nie GeForce Experience. Niefajnie tak bez pełnej funkcjonalności używać karty, nie uważasz? Sprawdzę niedługo na samym sterowniku i bez sterownika (ten z Windowsa będzie) zachowanie karty.
Nic się z systemem nie uruchamia.
Możesz dać linki do tych tematów? Kiedyś szukałem i nic ciekawego nie znalazłem.
po załączonych screnach wynika że karta działa i pracuje tak jak powinna, a co do wiatraka do wywał ten program i w msi afterubren zmień ręcznie predkosci wiatraka
MSI afterburner i zaawansowane ustawienia sterownika NVIDIA - nic nie reaguje na ręczne ustawiania wentylatora. Nigdy nie reagowały. W tym od ASUSa jest to samo. To jest właśnie problem…
Do tego doszły jeszcze przycięcia w CS:GO, których nie było.
I w Mass Effect 2, nic innego nie sprawdzałem. W ME2 wentylator nie wchodzi na pełne obroty, tylko skacze od zera do maksymalnych. Oddawać na gwarancję?
Ja z tych danych na screenach widzę, że temperatura GPU nie skacze, a chłodzenie i tak zwiększa i zmniejsza obroty (i to blisko o 50% bazowych jakie osiągnął), co raczej nie jest typowe zachowanie karty graficznej.
Przy testach obciążeniowych zawsze wzrost temperatury powoduje wzrost obrotów chłodzenia GPU, a szybkość reakcji i tolerancja jest uzależniona od ustawionego profilu.
Tam zwiększanie obrotów i ponowne zmniejszanie jest nieuzasadnione w ogóle temperaturą GPU, ani ustawionym profilem.
Puki masz gwarancję taką kartę jak najbardziej warto zareklamować. Możesz nawet nagrać filmik i dołączyć link do wniosku reklamacyjnego.
Obojętnie, czy to problem kontrolera obrotów chłodzenia karty graficznej, czy samego oprogramowania sterownika Nvidia ASUS stanowi to całość jako produkt i masz prawo zareklamować.
Odnośnie limitu z jakim ma pracować GPU o który pytasz. To technologia PowerMizer:
Poszło zgłoszenie do morele. Z początku chciałem do ASUSa, ale się okazało, że kartę ma im dostarczyć sprzedawca. Ewidentnie coś z kartą.
EDIT:
Dla potomnych:
Naprawa gwarancyjna przyniosła pozytywny skutek, problem ustał. Regulowanie obrotami wreszcie jest możliwe.
W systemie jest cisza. Prawdopodobnie wymieniono cały układ chłodzenia na nowy. Czy coś jeszcze? Nie mam pojęcia.