Cześć mam taki mały problem z płyta że majać kości ram ddr3 1600mhz to płyta nie może ustawić taktowania na 1600mhz tylko ma 1400mhz na profilu xmp na wyłączonym profilu xmp tak samo nie ma do wyboru 1600mhz tylko od 800mhz do 1400 a w biosie normalnie je wykrywa ze to sa pamiątki 1600mhz
Słownik. Przecinki. Kropki. Punktowanie.
Windows, tak rozumiem, nie zawsze wyświetli poprawne dane XMP, brak obsługi pamięci może wynikać ze starszego biosu. Z tego co pamiętam kontroler pamięci jest w tych prockach lutowany w układzie, czyli może być analogiczna sytuacja jak z tymi AMD: płyta łyka 3200, ale procek tylko 2933 lub 2666 - Athlon.
z prockiem nie mam problemu tylko z pamiątkami płyta nie ma starego biosu jest to nawet uefi ( 2018-03-26) wiec nwm czemu nie moge wgl ustawić ich na 1600mhz
A skąd wiesz?
OK, łopatologicznie: jeżeli masz przykładowo G3260 to on obsługuje tylko 1333 MHZ - tak jak mówię sprawdź na stronie Intela czy twój procek taka pamięć łyknie, czy nie.
z tego co tam czytałem on może ten procek makysmalnie 1333 ?
Dane techniczne pamięci
-
Maks. wielkość pamięci (w zależności od rodzaju pamięci)32 GB
-
Rodzaje pamięciDDR3-1333, DDR3L-1333 @ 1.5V
-
Maks. liczba kanałów pamięci2
-
Maks. przepustowość pamięci21.3 GB/s
-
Obsługa pamięci ECC ‡Tak
Tak, niektóre procesory, szczególnie tańsze, nie współpracują “dobrze” z drogimi pamięciami. Dlatego mówię sprawdź swój - nie wiem co masz
no pentiuma g3250 więc on nie podbije do 1600mhz Dzięki jak coś bo bym do tego nawet nie doszedł
Nie ma sprawy, czasami sa takie śmieszne ograniczenia Ale ten niższy MHZ niewiele zabiera - sporo byś natomiast zyskał na i3 (4 wątki za grosze) lub drożej i5