Asus M60Vp - po 10 latach czas go odświeżyć

Nie działa napęd, bateria, dysk do wymiany, wydech do czyszczenia, pasty do zmiany, c2d…
Nie jestem fanem takiego rozwiązania, ale… zastanów się nad laptopem poleasingowym. Podejrzewam, że cenowo może wyjść to podobnie, a dostaniesz sprzęt na gwarancji, o klasę lepszy itp…

Czy zostawienie starego dysku i podłączenie poprzez adapter nowego SSD spowoduje wolniejszą pracę i dalsze problemy z systemem?

Kiedyś, za dawnych lat pewnie bym to zrobił, teraz proszę takich jak Wy, aby mi wytłumaczyć co to jest LAPTOP :joy:

Będzie jeszcze gorzej niż masz. SSD na USB wyciągnie pewnie w porywach połowę prędkości zdrowego HDD na Sata 2, podłączony zaś SSD na Sata 2 będzie ze 3 razy szybszy od HDD pewnie.
Taka wymiana, mówię Ci szczerze, naprawdę nie jest trudna, serio. Podobnie z pastą, tylko tam przy rozkręcaniu fotografuj co w kolejnych etapach robisz, tak bys wiedział JAK złożyć :slight_smile:

Nie, będzie działał na takiej samej magistrali jak HDD (sata2). Wystarczy jakiś najtańszy chiński np.

Montaż to wykręcenie jednej śruby mocującej na dnie obudowy, wysunięcie napędu i w jego miejsce wsunięcie adaptera.

Dzięki temu będziesz miał system na szybkim dysku i HDD na ewentualne dane, jakiś backup czy coś.

Ps. Rozkręcenie całego laptopa bez urwania jakiejś taśmy, odpowiednie nałożenie pasty termoprzewodzącej (zakup to kilkanaście do kilkadziesiąt złotych + kilka zł za termopady + sprężone powietrze) złożenie tego do kupy (zostanie dużo zapasowych śrubek :wink: ) to dla kogoś bez wprawy co najmniej pół dnia roboty z włączonym YouTube i filmem co krok po kroku odkręcać :D(jak nie lepiej). Ja bym jednak nie słuchał Marcina tylko odżałował te 100zl na fachowy serwis :wink: bo jak to pozliczasz wszystko to się może okazać ze taniej i lepiej niż samemu :wink:

W dużym uproszczeniu - podczas instalacji Visty dzielisz dysk na dwie partycje (powiedzmy że pojemność dysku dzielisz na 2) i na pierwszej z nich instalujesz normalnie Vistę. Potem ściągasz instalkę Linuksa i uruchamiasz go z USB (zdaje się, że DVD masz niesprawne), instalujesz na drugiej z partycji. Linux nie niszczy instancji Visty (jak zrobisz odwrotnie - najpierw Linux, potem Vista to zostaniesz tylko z Vistą). Tu masz przykład dla W10 i innego distro Linuksa.