ASUS N56 konfigurator ustawien systemu przy kazdym wlaczeniu

Witam!

Piszę w imieniu kolegi. Tak jak w temacie ma on laptopa ASUS N56 o następujących parametrach: i7 3610qm, 16GB ram, 750 GB dysk oraz grafikę nVidia g560, system win7 hp.

Od czasu zmiany systemu: przywracania z partycji recovery dzień w dzień, za każdym razem kiedy włącza laptop przed zalogowaniem do systemu włącza się konfigurator ustawień systemu. wszystkie sterowniki po instalacji zostały zainstalowane. dodatkowo komputer dalej nie działa tak jak powinien, tj. często się zawiesza, gry nawet na niskich wymaganiach zacinają się. Jaka może być tego przyczyna? Czy jest możliwość naprawy tego w domu czy konieczna jest wizyta w serwisie?

Zgraj profile użytkowników. Czyli C:\Users. Albo zwyczajnie w Windows. Albo jeżeli w Windows będą problemy to np. z poziomu Ubuntu odzyskanie-danych-dysku-sytuacji-gdy-system-nie-dziala-t492904.html

Zainstaluj system na czysto, z czystej płyty (bez dodatków) zmiana-systemu-preinstalowanego-czysty-windows-t500004.html z użyciem klucza z naklejki pod spodem laptopa.

Po zainstalowaniu systemu na nowo odtwórz sobie C:\Users. Dane programów zostaną zachowane, gdy zainstalujesz np. Gadu-Gadu to będziesz miał swoje profile.

Juz na początku instalacji napotkałem się na problemy. Na żadnej z wolnych partycji nie mogę zainstalować systemu z płyty, wyskakuje informacja ze jest to partycja GPT. Usunąłem wszystkie dostępne partycje prócz partycji recovery (system nie zezwolił). Po ponownym uruchomieniu instalatora widnieje tylko partycja recovery oraz nie przydzielone miejsce lecz w dalszym ciągu nie można zainstalować systemu, pokazuje się komunikat o niemożliwości zainstalowania systemu na partycji GPT.

PROSZĘ O SZYBKĄ ODPOWIEDŹ

Ekran “gdzie chcesz zainstalować system Windows?” - najtrudniejsza część

Ja proponuję:

• usunięcie wszystkich partycji (zaznaczamy partycje, klikamy Usuń, potem zaznaczamy kolejną partycję i klikamy Usuń i tak aż usuniemy wszystkie partycje na dysku, aż będzie jedynie miejsce niepodzielone na partycje)

• tworzymy partycje na nowo

Jeżeli graficznie nie da się, to z diskpart

ekran “gdzie chcesz zainstalować system windows?”

>>> klikamy Shift + F10 (ja klikam prawy shift, ale to chyba bez różnicy)

>>> wpisujemy diskpart

>>> wpisujemy list disk (polecenie wyświetla listę dysków)

>>> wpisujemy select disk 0 (wybieramy dysk 0)

>>> wpisujemy clean (czyści dysk) czyli wszystkie partycje powinny zostać usunięte. Efekt - powinno być nieprzydzielone miejsce o wielkości całego dysku.

http://imageshack.us/photo/my-images/513/inst1.png/

Ja w tym miejscu przechodzę do okna instalatora i klikam Odśwież.

Klikam Nowy >>> wpisuję rozmiar partycji systemowej >>> Zastosuj >>> OK

Konwersja GPT na MBR

Uruchamiamy komputer z płyty instalacyjnej Windows 7. Postępujemy według wskazań instalatora, tak żeby zainstalować system (metoda Niestandardowa).

%5C/gallery/image_page.php?image_id=4803

Ekran “gdzie chcesz zainstalować system windows?”

>>> klikamy Shift + F10 (ja klikam prawy shift, ale to chyba bez różnicy)

>>> wpisujemy diskpart

>>> wpisujemy list disk (polecenie wyświetla listę dysków)

>>> wpisujemy select disk 0 (wybieramy dysk 0)

>>> wpisujemy convert mbr

Pomoc do diskparta i polecenia convert - wpisujemy convert /?