Asus N73SV - trzaski z głośnika zamiast dźwięku


(adam749) #1

Witam

Po 5 minutach po uruchomieniu gry GTA IV z głośnika laptopa (tylko z jednego, a są dwa) zaczął wydobywać się dziwny dźwięk, a raczej trzask zamiast dźwięku z gry.

 

Zakończyłem proces aplikacji GTA i odpaliłem przeglądarkę – strona youtube i pierwszy lepszy klip.. no i ku zdziwieniu dalej zamiast muzyki jest trzask.

 

Wyciszyłem wszystkie inne źródła wejścia i nic, nawet wyciszenie w pełni karty dźwiękowej nic nie daje, dalej są trzaski w chwili gdy powinien być dźwięk.

 

Trzaski ustają gdy wyłączy/odinstaluje się dźwiękówkę spod devmgmt.msc- no dobra można pomyśleć, że to wina sterowników, ale…. Ten laptop ma funkcję melodii w BIOSie (ekran POST i melodia w tym czasie). Lecz zamiast melodii jest znowu trzask i to mnie już niepokoi.

 

Owego laptopa kupiłem całkiem niedawno od osoby prywatnej w stanie używanym. Podobno chodził idealnie, sprzedali, bo za ciężki (aluminiowy). Jedyny mankament jest taki, że dostałem do niego zasilacz 19V 4.74A co daje nam 90W mocy, pod baterią laptopa na tabliczce znamionowej możemy przeczytać: Input: 19V 6,3A 120W…. czyli mam za słaby zasilacz.

 

W każdym bądź razie stawiam od nowa system na innym dysku i ciekawe co będzie (na aktualnym pochrzaniłem z plikami sterowników coś i nie chcą się zainstalować). Wcześniej, z tydzień czasu wstecz eksploatowałem go hmm internetowo – głównie Youtube i nie było żadnych problemów, dopiero po uruchomieniu wymagającej gry coś się stało..

 

Podsumowując:

Owy trzask w każdym przypadku dochodzi tylko z jednego głośnika zlokalizowanego koło DC-In, nie reaguje na zmiany głośności, czy wyciszenie. Nie ma również dźwięku. Restarty systemu nie pomagają. Trzaski ustają w chwili odinstalowania karty dźwiękowej, ale występują podczas POST (ASUS FancyStart)

 

Asus N73SV / Windows 8.1

 

 


(JNJN) #2

Możliwe, że uszkodzony głośnik lub jeden kanał dźwiękowy,inne? raczej to nie problem systemu.


(adam749) #3

Chyba coś z głośnikami, ale obydwoma, ponieważ niby trzeszczenie wydobywa się z tylko jednego, ale w tym czasie drugi milczy, gdy powinno coś grać, ale dźwiękówka chyba jest dobra, bo na słuchawkach na obu kanałach jest dobrze. No i owe trzeszczenie ustaje dopiero gdy wyłączy się Realteka z menedżera urządzeń, lub gdy w  “systemie cicho”.


(Chojinka) #4

odinstaluj sterowniki i zainstaluj na nowo ze strony producenta

http://support.asus.com/download.aspx?SLanguage=en&m=N73SV&os=30

wersja angielka i tutaj mi wszystko śmigała na takim samym sprzęcie, u ciebie prawdopodobnie głośniki są do wymiany.


(adam749) #5

Niezależnie od sterowników występuje problem, nawet podczas POST.


(JNJN) #6

No to gwarancja jak masz lub serwis.