ASUS P4B nieudany flash biosa


(Piterro46) #1

Witam

Mam problem otuż zachciało mi się wgranie nowego biosa. Kiedy wgrywałem jakimś programem ASUS Update to podczas fleshowania dwa pierwsze paski były na 100% załadowane ale trzeci nie tylko coś o ROM pisało. I od tamtej pory nie mogę włączyć komputera i wydaje dziwne dźwięki przedstawione na tym linku: http://rapidshare.com/files/313427024/Nagranie2.mp3

Co ja mam zrobić żeby komputer działał jak dawniej???? Nawet resetowałem biosa i ramy sprawdzałem ale to nic nie dało.


(system) #2

Może być niedobrze! "Wyzeruj" ponownie CMOS BIOSu przez wyjęcie baterii z gniazda, potem zwarcie zworką pinów "zerujących" oraz także zwarcie na moment styków bateryjki. Oczywiście baterię przywróć na swoje miejsce. Teraz spróbuj uruchomić komputer. Jeśli zastartuje, NATYCHMIAST zatrzymaj bootowanie na BIOSie, wejdź w ustawienia BIOSu w zakładkę EXIT, zaznacz i potwierdź ustawienia "Load setup defaults". Przejdź do pozycji "Exit saved changes", potwierdź i kontynuuj start komputera już bez ingerencji w BIOS. Może sie uda. Jeśli nie, to chyba jednak... service.


(Piterro46) #3

A gdzie tą zworke znajdę ???


(system) #4

Sprawdziłem. Zworki na tej płycie nie ma, ale są dwa piny pod nazwą CLRCMOS, które znajdziesz w okolicy baterii (między baterią a pamięciami). Zewrzyj je na 2-3 sekundy czymkolwiek metalowym, np. wkrętakiem. To samo zrób (po wyjęciu baterii) ze stykami baterii. Potem baterię, rzecz jasna, włóż z powrotem na miejsce. To wszystko. Reszta jak wyżej.


(Piterro46) #5

Zrobiłem według wskazówek i to samo. :frowning:


(system) #6

No to niedobrze. Niestety moje pomysły się skończyły. Sorry!


(Piterro46) #7

No niewiem a może wgrać biosa przez dyskietke??


(greh) #8

Wątpliwe powodzenie.

Do serwisu. :wink:


(ktośtam) #9

Podaj dokładny model płyty głównej i obecną wersję BIOS oraz producenta[Award, Amiitd.] - możesz odczytać te informacje podczas wyświetlania kodów POST w trakcie startu komputera, bądź w samym BIOS-ie.


(Piterro46) #10

Na płycie pisze ASUS P4B rev 1.05 a dalej to nie wiem bo nie mam jak sprawdzić bo jest pusty monitor


(Kamilcio5) #11

TUTAJ: http://ocforum.pl/showthread.php?t=9158


(Piterro46) #12

Dzięki Edward321 ta wskazówka przyda mi się tylko muszę popróbować

-- Dodane 06.12.2009 (N) 13:08 --

Przeczytałem tą wskazówkę i ten bios co mam pod nazwą 1010.bin to mam zamienić na amiboot.rom ?????


(oggi21) #13

Troche na to zapozno ale moze komus sie przyda - jesli wystapi jakis blad prze flashowaniu biosu - NIE WYLACZAC KOMPA