Asus P527, Asus P750 czy Mio A702?

Otóż chce sobie kupić palmtopa. Moje wymagania są następujące:

• wbudowany moduł GPS

• wbudowany moduł GPS, czyli co by miał telefon

• slot na karty

• dobry aparat, minimum 2 megapiksele

• oparty na Windows Mobile oraz pakiet Office’a… Czyli Word, Excel, Power Point

• WiFi

• ekran dotykowy

Znalazłem kilka ciekawych ofert. Pierwsza z nich to Asus P527. Telefonik ciekawy, choć design taki sobie szczerze mówiąc, no i nie wiem jak w praktyce będzie się sprawdzał taki niewielki wyświetlacz. No i czy ten procek wydoi?

Dane techniczne poniżej.

Moja druga propozycja to Asus P750. Atutami tego telefonu są napewno lepszy aparat (3,2 megapikseli zamiast 2,0 jak w P527) oraz dużo lepszy procesor: 520 MHz zamiast 200 MHz jak w P527. No i jest kurcze ładniejszy :stuck_out_tongue: Dane techniczne poniżej.

Trzecia propozycja to Mio A702. Ma chyba najładniejszy design, wydaje się mieć troszkę większy wyświetlacz… Niestety, wydaje się, bo nigdzie - nawet na oficjalnej stronie Mio nie ma dokładnych danych technicznych. To co znalazłem zamieszczam poniżej.

Interesuje mnie jakość produktów Mio. Jakoś ten najbardziej przypadł mi do gustu, aczkolwiek Asus jest znaną i uznaną firmą i co do jego jakości jestem pewny, a co do Mio nie wiem. Który polecacie? A może jest jeszcze coś ciekawego na rynku?

Dane techniczne Asus P527.

System operacyjny Windows Mobile 6 Professional PL - polska lokalizacja,

EDGE: Tak

GPRS: Tak

GSM: 850/900/1800/1900 MHz

Procesor (taktowanie) 200 MHz

Procesor (opis) TI OMAP 850 200MHz

Pamięć wbudowana (ROM) 128 MB

Pamięć wbudowana (RAM) 64 MB

Pamięć wbudowana (opis) 128MB Flash ROM, 64MB SDRAM

Wyświetlacz (przekątna) 2,6 cale

Wyświetlacz (opis) 2.6-calowy, jasny, odblaskowo-przezroczysty panel LCD TFT, 65tys. kolorów (16-bitowa głębia), rozdzielczość QVGA (240x320) z ekranem dotykowym

Wbudowany moduł GPS Tak

Wbudowany aparat cyfrowy Tak

IrDA Nie

Bluetooth Tak

W-Lan Tak

Karty rozszerzeń Micro-SD (wspiera SDHC)

Wymiary (wys x szer x gr) 113 x 58 x 15.4 mm

Waga 125 g

Zasilanie Wyjmowana, litowo-jonowa bateria 1300 mAh z możliwością doładowywania

Wyposażenie zasilacz AC, bateria, przewód synchronizujący USB, rysik, zestaw (uchwyt + ładowarka) samochodowy

Opis IE, Word, Excel, Power Point (viewer)

Informacje dodatkowe Czas czuwania 200 godzin, Czas rozmowy - do 5 godzin, 2 Mega-Pixel (Auto focus), MPEG4 / H.263 nagrywanie i odtwarzanie, MP3, WMA, and AAC, HTTP and WAP 1.2.1/2.0, JAVA J2ME

Dane techniczne Asus P750

Procesor Marvell PXA270M 520MHz

Zakresy HSDPA 3.6 Mbps, UMTS 2100, EDGE/GPRS/GSM 900 /1800 / 1900 Class 10

WAP HTTP & WAP 1.2.1 / 2.0

Wyświetlacz 2.6’’ TFT QVGA (240x320)

Touchscreen (dotykowa)

65 tys. kolorów

Kamera 3M-pixel with Auto-focus + VGA Camera

Wbudowana Pamięć 256MB Flash ROM

64MB SDRAM

Dzwonki 128-głosowe, polifoniczne dzwonki oraz MP3 (Midi/MP3/WMA/WAV/AAC)

Nagrywanie filmów Bez ograniczeń

*Zależnie od dostępnej pamięci

MPEG4 Supporting 15fps QVGA video/Windows Media Player 10

Karty pamięci Obsługa kart Micro-SD ,support SDHC

Wiadomości MMS / SMS / EMAIL / MSN

Audio - Zintegrowany mikrofon i głośnik

- nagrywanie i odtwarzanie w trybie fullduplex

- wyjscie słuchawkowe

Komunikacja Interfejs Bluetooth 2,0 +EDR

WLAN 802.11 b/g

System operacyjny Microsoft Windows Mobile 6 Professional.

funkcje dodatowe ASUS:

Ur Time, Travelog, FM Radio, Remote Presenter, Meeting Time Planer, Kody, Backup, Pozycjoner GPS, Auto cleaner

Wymiary 113 x 58 x 17,4 mm

Waga 130g z baterią

JAVA J2ME (CLDC 1,1 + MIDP2.0)

Pozostałe funkcje - Klawiatura numeryczna

- Rozpoznawanie głosu i tryb głośnomówiący (Voice Commander)

- Tryb lotu

- MySecret dla ważnych, osobistych plików

- IE

- Word (edytor)

- Excel (arkusz kalk.)

- Power Point (view)

- Windows Live

- MSN

- Clock & Alarms

- Kalkulator

- Kalendarz

- Notes

- Książka kontaktowa

Czas rozmowy 3G: 5 godzin

Czas czuwania 3G: 240 godzin

2G: 220 godzin

Bateria 1300 mAh (Li-ion)

Złącze USB v1.1

Moduł GPS Wbudowany odbornik GPS

Rodzaj odbiornika : SiRF III

20 kanałowy

Antena - wbudowana antena GPS (SiRF III)

Dane techniczne Mio A702

MIO A702 GPS:

- funkcje telefonu komórkowego

- wbudowany aparat cyfrowy 3,2 mgp.

- wbudowany moduł bluetooth V 1.2

- wbudowany moduł GPS SiRF III

- Oprogramowanie Windows Mobile 6.0

- Praca w trybie landscape (poziomym) oraz tradycyjnym

W zestawie:

- Urządzenie MIO A702 z rysikiem

- Holder do montowania w samochodzie

- Ładowarka stacjonarna AC/DC z dwoma wymiennymi końcówkami (w standardzie europejskim i “angielskim”)

- Ładowarka samochodowa

- Kabel USB do synchronizacji z PC

- Stylowy pokrowiec

- Słuchawki

Wyświetlacz 2,7 cal , ogólnie jestem za mio ale tylko dlatego że GPS znacznie szybciej “łapie” sygnał z satelit niż to jest w asusie a jak bym miał tylko sporadycznie kożystać z nawigacji to wybrał bym jednak firme z wyższej pólki czyli asus , a i jeszcze druga sprawa mio ma znacznie wyraźniejszy wyświetlacz , niestety w asusach to w słońcu ciężko coś zobaczyć. Czasy “trzymania” bateri w mio i asusie podawane przez producentów znacznie przesadzone chyba że są to czasy na minimalnych ustawieniach podświetlania (czas i jaskrawość) ustawienia domyślne czyli średnie, czas rozmów i podtrzymania potrafi skrócić się nawet o połowe.

Z nawigacji będę korzystał bardzo sporadycznie, ponieważ rzadko jeżdżę w miejsca, do których nie znam drogi :wink: Co do baterii zdaję sobie sprawę, że te wartości, które oni podają znacznie odbiegają od rzeczywistości. Wiadomo, że im więcej jest bajerów tym krócej trzyma bateria - coś za coś :wink:

A jeśli Asus to który?

Aha no i znalazłem jeszcze jeden typ. Coś pomiędzy Asusem P527 a P750, a mianowicie Asus P535. Co o nim możecie powiedzieć? Wydaje mi się najrozsądniejszą propozycją ze wszystkim podanych, jest swego rodzaju kompromisem :wink:

Byłbym jednak za modelem P750 nowsza technologia , windows mobile 6 , UMTS , HSDPA a przy P535 podają windows mobile 5 ,brak UMTS i HSDPA

Z tego co się orientowałem istnieje możliwość update’u do Windows Mobile 6 przez stronę Asusa. UMTS owszem, nie ma… A do czego jest HSDPA? Zgadzam się z Tobą, że P750 to nowsza technologia, tylko że za te same pieniądze kupię sobie dobrą mapę do P535 dlatego się zastanawiam czy warto :wink: