Asus P5GC-MX/GBL, GeForce 8600 GS - zamazany obraz, paski, m


(Szymloks) #1

Witam ,

Postanowiłem zmienić kartę graficzną z zintegrowanej Intel Express Chipset Family na Geforce Seria 8Model 8600 gs.

Po włożeniu karty oraz ustawieniu w biose opcji " pcie" na enabled powinno wszystko działać ,lecz obraz jest zamazany i pokazują się dziwne paski i ogólny brak szczególniejszej kolorystyki.

Na początku myslałem ,że to wina sterowników lecz po instalacji ich dalej był ten błąd. Następnie chciałem zmienić rozdzielczość oraz zmienić z 4 bitów na 32 ,lecz nic nie chciało się zapisać i zmienić. Po dwóch resetach komputera sytuacja się pogorszyła ponieważ nie chciał się wyświetlić nawet pulpit.

Jest to wina płyty głównej czy karty?

I czy można coś z tym zrobić.

Nazwa płyty głównej Asus P5GC-MX/GBL

Typ procesora DualCore Intel Pentium E2200, 2200 MHz (11 x 200)

Zasilacz FSP GROUP ATX 300PNF

Temperatura procesora 46.


(system) #2

Stawiam na spaloną kartę graficzną.


(Kplodygowice1) #3

a coż możesz zrobić?

jesteś w stanie naprawić kartę? nie jesteś

jedyna, nikła szansa,cień cienia to aktualizacja biosu..o ile nie jest już uaktualniony do najnowszej wersji

inaczej zakup nowej zabawki


(Szymloks) #4

a mógłby ktoś poratować linkami do aktualizacji Biosu?

Jestem kompletnie zielony w tym i nie mogę ogarnąć.

I karta raczej nie jest spalona gdyż była używana sporadycznie i była testowana miesiąc temu i od tego czasu nie była używana.


(Kplodygowice1) #5

link do spec.płyty : http://www.asus.com/Motherboards/Intel_ ... P5GCMXGBL/

ale to najprawdopodobniej nie pomoże

karta jest uwalona

można jeszcze spróbować wygrzewać, bo uwalona jest sama pamięć ale to na krótką metę pomaga o ile pomaga

musisz nabyć nową kartę...nic niżej niż 8800 lub r4850


(Szymloks) #6

a jest możliwość ,że to wina słabego zasilacza?


(Kplodygowice1) #7

nie..chyba,że karta na dodatkowe zasilanie


(adam9870) #8

Masz możliwość włożyć inna kartę graficzną i sprawdzić jak będzie?

Czy na zintegrowanej karcie graficznej jest w porządku?


(djosdanielos) #9

zobacz czy obraca się wiatraczek na karcie,miałem coś podobnego kiedyś jak nie łączył mi kabelek od jego zasilania


(Szymloks) #10

Wiatraczek działa.

Zintegrowana działa.

Jutro sprawdzam z inną kartą i dam info co i jak.

Ale najdziwniejsze to ,że karta jako tako działała , musiałem wgrać sterowniki. Wgrałem , zresetowałem , musiałem jeszcze raz bo tak radzono w przypadku nie działania sterowników nVidii i za drugim razem nie działał już pulpit tylko były same paski fioletowe paski.


(IrasDeeJay) #11

Po prostu artefakty. Nie wiatraczek, nie BIOS itp itd. Karta zdechła.