Posiadam komputer płyta gł ASUS P5L-VM 1394, ze zintegrowana grafiką, procesor C2D E6600, RAMu 4 GB czyli max tyle ile można dać (4 kości po 1 gb każda). Jednak dostępna ilość RAMu to tylko 3192 mb, zatem gdzie pozostała reszta?. Ponoć pamięć grafiki jest przydzielana dynamicznie ale nigdzie w BIOSie nie widzę gdzie można to zmienić żeby przydzielić np 500mb dla grafiki. Nie gram w gierki i inne bzdurki więc przydało by się odzyskać tę część RAMu
Jaki system.ile bit?
Czyli wygląda,że system masz 32 bitowy?
Arch Linux 64 bity. Procesor obsługuje wirtualizacje również 64 bitowe systemy
No to widać rezerwa pamięci dla grafiki.
Przy procedurze POST ile wyświetla pamięci?
Zobacz jak memtest86 wyświetla?
http://www.hotfix.pl/instrukcja-obslugi-programu-memtest86±sprawdzanie-pamieci-ram-a204.htm
Wklej zdjęcia zakładek biosu dla ustawień karty grafiki.
Ale to nie chodzi o system. Wynik z BIOSu:
Total: 4096
Appropriated: 896
Available: 3192 (i tyle właśnie widzi system zarówno Linuks jak i Windows bez względu na architekturę)
Da rade jakoś to zmienić żeby więcej tego RAMu było do wykorzystania?
Wszystko masz napisane.
Ale co tam jest więcej opisane? Jak zmienić tę pamięć grafiki? Wrzuciłem screeny z memtest i BIOSu
Reset biosu baterią - prawidłowy reset zresetuje datę i godzinę w biosie.
Lub jeden moduł uszkodzony.
Daj zdjęcie po całym przebiegu memtesta.
Aktualizacja biosu płyty.
Edit:
A w opcji Graphic memory type masz auto, jakie są tam opcje?
RAM był pzretestowany w memtest+ jak tylko zakupiłem pamieć więc jest ok. Reset BIOSu też nie pomaga. W Graphics Memory Type do wyboru opcje DVMT, FIX oraz DVMT i FIX. Można tam ustawić 56, 120 i 256 mb, tak też ustawiłem ale nie ma to żadnego wpływu na ilość pamięci systemowej, tak samo 3192mb, ale lepiej żeby było AUTO bo zawiesza się system jak ustawie DVMT, FIX.