mam płytę jak w tytule, procesor i7-3770 bez “k” do tego włożyłem ram g.skill f3-2400c10d-16gtx bo gdzies znalazłem że będą kompatybilne. Z tego co pamiętam na kościach jest jeszcze oznaczenie xmp, ram działa na 1333Mhz jak zmieniam profil na xmp to wczytuje mi domyślne czasy dobrze i napięcie też tylko obniża nieco taktowanie na 2200, komp się ponownie uruchamia i nie ładuje dalej, a przynajmniej nie robi tego w 10 minut, więc wciśnałem memory ok i wtedy muszę w biosie zmienić z powrotem na auto i startuje tylko jak na auto mam 1333MHz.
To dlatego że procesora nie mogę podkręcić bo płyta na chipsecie h77 i procek bez k czy coś robię źle ? Z drugiej strony wiem że na tym chipsecie pamięci się nie da podkręcać ale po coś ten profil XMP w biosie chyba jest.
są tam proporcje częstotliwości procesora i ramu, albo auto, albo 100/133, albo 100/100 - zostawiam auto. gpu też zostawiam tak jak jest, napięcie gpu mi podświetla na czerwono 0,150 o ile dobrze pamiętam, reszta w normie.
co można jeszcze zmienić ? bios jest wgrany nowy tzn. najnowsza wersja, płyta już trochę ma więc bios też. Kupę kasy dałem za te kości więc nie wiem czy mam sprzedać czy coś z tego będzie bo szkoda marnować ich potencjału
gpu boost mam na płycie włączyć czy wyłączyc, nie mam innej grafiki tylko tę zintegrowaną ?