ASUS Pro31-Series + siec szkolna

Obiecałem pewnej osobie że dowiem się jak podłączyć Laptopa do sieci.

Sytuacja wygląda tak ze osoba ta ma komputer Laptop ASUS Pro31-Series i widzę w nim 3 karty sieciowe ale nie wykrywa żadnego internetu, w szkole natomiast jest zainstalowany internet tak by był dostęp ze wszystkich laptopów za pomocą sieci Wi-Fi.

Jak znaleźć to połączenie do sieci ??

Czy może brakować jakiś sterowników/programów ??

Czy może jest jeszcze jakiś inne powód czemu to nie działa ??

no to trochę chaos …cytat 1…widzę w nim 3 karty sieciowe… karty czy połączenia???

cytat 2 … Jak znaleźć to połączenie do sieci … jakiej??? w szkole?? konkretniej napisz!

cytat 3…Czy może brakować jakiś sterowników/programów… jak net gdzieś działa to NIE! !!

cytat 4… Czy może jest jeszcze jakiś inne powód czemu to nie działa… co nie działa, gdzie nie działa??? konkrety jakieś może! !!

No wiec widzę w połaczeniach sieciowych 3 karty z czego 1 jest jako połaczona, a 2 pozostałe nie są połaczone ( przy ikonie jest mały czerwony krzyzyk ).

Nie wiem która za co odpowiada wiec nie umiem powiedziec czy ta jedna co jest “niby połaczona” jest odpwiedzialna za internet co jest w szkole.

Chodzi mi o połączenie komputera z siecią - internetem radiowym - która jest w szkole ogólnodostępny.

Sorr że tak mieszam ale nie wiem jak to dokładniej wytłumaczyć :frowning:

Na pewno połączenia różnią się nazwą i w którymś jest Połączenie sieci bezprzewodowej i takie “fale” jakby.

No i jeszcze powinien być program odpowiadający z karte sieciową bezprzewodową, ale to już zależne też od producenta.