ASUS problem z ładowaniem win10


(Damik Kowalski) #1

witam sprawa wyglada tak; 
mam nowego laptopa od wczoraj i  po podlaczeniu do zasilania bateria w ogole sie nie laduje 

bardzo prosze o pomoc

Bez tytułu.png


(bachus) #2

Nie piszesz jaki model laptopa, nie piszesz ile lat ma laptop… Spróbuj zaktualizować BIOS.


(Damik Kowalski) #3

MODEL ASUS R558U
LAPTOP KUPIONY WCZORAJ 


(silvver) #4

Tylko bateria się nie ładuje? Czy w ogóle nie ładuje się z ładowarki? Tzn. bez baterii, tylko na zasilaniu sieciowym wystartuje? Jeśli nie, to zasilacz jest nie tak (coś z samym zasilaczem lub najczęściej sama końcowka, którą wpinasz do laptopa).

 

Jak na zasilaniu sieciowym  działa normalnie, a tylko sama bateria nie jest ładowana, to prawdopodobnie z niej już nic nie będzie. Dużo ma lat? Nie spadła ci kiedyś bateria? Albo korzystanie z niej jak jest bardzo zimna? (np noszenie laptopa w plecaku a potem od razu włączenie)

 

Jak kupony wczoraj, to może źle jest wtyczka z zasilacza wsadzona? (np nie doszła do końca) albo bateria coś nie siedzi dobrze?


(Damik Kowalski) #5

laptopa nie da rady wlaczyc bez podlaczenia baterii do ladowarki. Wszedzie jest napisane ze laduje sie bateria a wciaz jest zero procent. Gdy odlacze kabel laptop sie wylacza. 


(JNJN) #6

A na wyłączonym laptopie, kontrolka ładowania akumulatora świeci się? i akumulator się ładuje?


(bachus) #7

Jak kupiony wczoraj, to nie ma o czym gadać, oddaj do sklepu.


(Damik Kowalski) #8

przy wylaczonym laptopie kontrolka sie swieci, ale mimo to nic sie nie laduje

 


(Zero Ghost) #9

Wyłącz lapka ,odłącz wszystkie peryferia w tym kabel zasilania i wyjmij baterie , odczekaj z 10 minut następnie zainstaluj baterie podłącz zasilanie i uruchom kompa ,miałem podobne przeboje kilka lat temu na starym laptopie i taka niby interwencja zawsze pomagała.

Aha jak bateria się naładuje  do 100% zawsze wyłączaj  zasilanie ,niech śmiga na baterii aż do komunikatu o konieczności podłączenia zasilania ,i tak w kółko.

Możliwe też  że wszystko działa jak trzeba tylko  eksplorator Windows nawala ,niestety w Win 10 problemy z eksploratorem to nic nowego ,możesz wejść w Menedżer zadań i w zakładce procesy odszukaj Eksplorator Windows kliknij na nim PPM i w menu kontekstowym daj  na Uruchom Ponownie ,możliwe że zaskoczy i ikonka zacznie pokazywać właściwą wartość ładowania.

 

Jeśli się świeci to znaczy że ładuje, sprawdź to co napisałem powyżej.


(Damik Kowalski) #10

Ryju dzieki za probe pomocy no ale nie pyklo, wciaz to samo


(JNJN) #11

To wygląda na uszkodzenie, akumulatora lub układu ładowania na płycie - leć z reklamacją.


(Kunktator) #12

Starsze modele laptopów HP miały (i być może mają wciąż) podobny problem. Na jakimś forum znalazłem poradę, która ponoć działa. Być może coś podobnego można wypróbować i w tym przypadku, chociaż to inny producent.

  1. Jak radzi kolega Zero Ghost, wyłączyć lap, odłączyć zasilanie i wyjąć baterię, odczekać czas

  2. Tu inaczej - podłączyć zasilanie do lap BEZ BATERII, następnie włączyć lap i załadować system do pulpitu

  3. Włożyć baterię, powinna być wykryta przez system i powinna zacząć się ładować.

 

Nie dam głowy że to działa. Poza tym , jak to nowy towar, to takie cyrki raczej nie powinny mieć miejsca i lepiej od razu reklamować, bo nie wiadomo co innego także może nie działać.

Robert Lewandowski gra, lecę oglądać.