Asus ROG g752vs - restarty

Witam
Pisze tutaj gdyż mam problem z moim laptopem , którego posiadaczem jestem od niecałych dwóch miesięcy . Otóż problem pojawia się przy niektórych grach z którymi laptop ze względu na swoją specyfikację powinien sobie radzić bez najmniejszego problemu , a mianowicie po wczytaniu już gry lub w trakcie wczytywania laptop tak jakby się zamraża , następuje dziwny dźwięk i restart . Gry przy których się to pojawia to przede wszystkim world of warplanes , która za dużych wymagań nie ma a jednak laptop praktycznie za każdym razem reaguje tak jak wyżej napisałem. Kolejną grą przy, której się to zdarzyło jest demo Pro evolution soccer 2019. Próbowałem przeinstalowywac sterowniki nvidia , usuwałem geforce experience , gdzieś wyczytałem , że problem może powodować ROG gaming center , odinstalowalem , lecz problem za każdym razem wraca. Brak mi już pomysłu gdzie szukac przyczyny , może Wy forumowicze macie jakies pomysły ?

Wrzuć temperatury pracy laptopa oraz błędy z podglądu zdarzeń.

Również jestem posiadaczem laptopa Asus Rog - co prawda niższej serii ale miałem ten sam problem. W moim przypadku pomogło dołożenie dysku ssd. Ten dotychczas posiadany standardowy, wolny 1TB, nie radził sobie samodzielnie w nowszych grach na wysokich ustawieniach. Po dołożeniu dysku zamrożenie przestało się pojawiać.

Ten laptop posiada dysk ssd na którym również próbowałem instalować grę ale skutek był ten sam . W jaki sposob mam wrzucić temperatury pracy laptopa oraz błedy z podglądu zdarzen ? bo aż tak obeznany w tym nie jestem

Do temperatur potrzebny jest dodatkowy program jak HWmonitor.
“Podgląd Zdarzeń” wpisujesz po kliknięciu ikony Windowsa i go uruchamiasz.
Po lewej stronie wybierasz “widoki niestandardowe”, a po prawej “Utwórz widok niestandardowy”.
Wybierasz Zalogowano->Ostatnie 7 dni.
Poziom zdarzenia zaznaczasz: krytyczne i błąd.
Wg dzienników->Zaznacz obydwa.
Dajesz ok, to może wyskoczyć komunikat, że będzie więcej niż 10 pozycji, dajesz tak, na końcu nazwa widoku np. Błędy.

Z jednego i drugiego prosimy o zrzut ekranu (w Windows 10 możesz użyć narzędzie wycinanie).

temperatury z hwmonitor pod obciazeniem czy normalnie ?

bez obciązenia

a co do podglądu zdarzen to nie chce się utworzyc bo pisze coś o duzym zuzyciu pamieci i procesora podczas tworzenia widoku

Najlepiej pod obciążeniem albo w ogóle jak dłużej pracuje.

to za chwilę wrzuce pod obciązeniem

pod obciązeniem z tym ze te skoki temperatur wystepują na wszystkich rdzeniach

przy próbie utworzenia podgladu zdarzeń wyskakuje takie cos i nie tworzy sie

Czekaj, dobrze rozumiem? Masz użycie procesora na poziomie 15% i temperatury 89 stopni?

Inaczej, bo nic z tego nie będzie. Ściągaj AIDA64 i tam zapuść test obciążający wszystko oprócz HDD. Potem zarzuć screenem z testu po 10-15 minutach.

Co do błędu na drugim screenie to kolega Ci napisał, że masz nacisnąć “Tak”. Tworzenie listy czasem trochę trwa.

naciskalem tak i niestety nic się nie tworzy

powiedz mi jak zapuscic ten test obciazajacy w tym programie ?

a co do podglądu zdarzen to niestety nie tworzy się zaden dziennik bo jakby wyrzuca błąd , ale znalazłem tam w programie , że w momencie gdy laptop się restartuje wystepuje krytyczny błąd kernel power 41 ( kategoria 63)

A masz cokolwiek dokładnie przed tym zdarzeniem? Jakieś do 5 minut przed? Bo to jest właśnie sygnalizacja nagłego restartu.
Jak tamto co Ci wcześniej pisałem się nie uruchamia to spróbuj z krótszym okresem czasu np 1 dzień lub kilka godzin jak się da.

błąd poprzedzający to : żródło volmgr ; identyfikator zdarzenia 161

Masz wyłączoną pamięć wirtualną? PPM na komputer -> właściwości -> zaawansowane ustawienia systemu -> zaawansowane -> okno Wydajność i przycisk Ustawienia potem zaawansowane i daj zrzut ekranu.

jak wchodze tak jak piszesz to mam cos takiego

Zaznacz pierwszą kratkę w widocznym okienku by system zarządzał plikiem na wszystkich dyskach i restart. Co do AIDA64 to w menu Tools/Narzędzia masz System Stability Test/Test stabilności systemu

Potem zaznacz wszystko poza dyskami i uruchom test

Jak zapyta o naprawę czegoś związanego z GPU to mu na to pozwól.