Witam serdecznie,
Posiadam pewien problem z podłączeniem mojego laptopa Asus Rog Strix g512lv-hn230 który ma kartę RTX 2060 i ma tylko wyjście HDMI jest to wersja 2.0b. Monitor HP X27i ma i port HDMI 2.0b i Displayport. Wiem że port HDMI w wersji 2.0b radzi sobie z rozdzielczością 2560x1440 i 144 Hz. I teraz pojawiają się dwa problemy:
-
Jak monitor jest podłączony do laptopa za pomocą kabla HDMI to owszem mogę ustawić rozdzielczość 2560x1440 i 144 Hz i zarówno w grach jak normalnej pracy na pulpicie jest ta rozdzielczość i odświeżanie. Ale jest stale włączony AMD FreeSync Premium jeśli tą opcję wyłączam to monitor od razu gaśnie i pokazuje komunikat że nie może znaleźć źródła i się wyłącza. O co chodzi?
-
Po pewnym czasie gdy monitor podłączony jest przez HDMI zaczyna jakby zwalniać do 60 Hz, animacje okien i przewijanie stron nie są płynne i są szarpane. To samo tyczy się filmików na YT lub w odtwarzaczu video.
-
I jest jeszcze jeden problem laptop ma tylko wyjście HDMI a żeby w pełni korzystać z FreeSync trzeba mieć podłączony monitor właśnie na Displayport i pytanie brzmi czy mogę dokupić przejściówkę lub adapter który konwertuje obraz z HDMI laptopa do Displayport monitora i to w rozdzielczości 2560x1440 i 144 Hz? Czy mogę sobie pomażyć?
Co mogę w tej sytuacji zrobić? Oddać monitor i poszukać czegoś tylko na HDMI np. FHD i 144 Hz skoro laptop nie ma Displayport czy jest rozwiązanie tej sytuacji. Pozdrawiam serdecznie.