do płyty głównej mam jeszcze, 2x4 GB ram, kartę graficzną kfa2 GTX 1060 6gb, ryzen 5 2600, chłodzenie Corsair h60 i zasilacz chieftec gps-550AB A,
po złożeniu na ekranie nic się nie pokazało a buzzer w środku nie wydał żadnego dźwięku, wyjęcie ramu nic nie zmieniło, zmiana miejsca ramu też nic, wyjęcie gpu też nic nie zmienia, odłączenie dysków SATA i nie potrzebnych kabil jak USB, audio albo inne niż przycisk nic nie zmieniało. Stare części komputera są Intela, i nie znam nikogo kto ma płytę z am4 także nie mam jak sprawdzić procedors.
Pytanie: gdzie podpiąłeś Corsaira ?
pompę do aio_pump, sata do sata a wentylator do cha_fan1
reset cmos I wyjęcie baterii też nie pomogło
Podepnij kontrolę pompki pod CPU_FAN, i dodatkowo zasilanie podepnij pod inne złącze SATA.
nic się nie zmieniło, ponad to, od początku nie było żadnego bipczenia więc chłodzenie procesora nie ma znaczenia moim zdaniem
Uszkodzenie CPU to prawdziwa rzadkość. Więc skupiłbym się na dwóch elementach: płycie głównej no i zasilaczu. Ja wiem że to głupio zabrzmi - ale czy zasilacz jest w ogóle włączony ?
znaczy się, komputer się włącza ale żadnego postu nie ma, oświetlenie rbg na płycie głównej działa, oświetlenie pompy też działa, wentylatory też się kręcą więc to jest raczej płyta główna albo procesora, najdziwniejsze jest to że nie ma żadnych dźwięków z płyty głównej
O - to zmienia kilka rzeczy - po pierwsze - wyjmij proca i sprawdź czy nie został uszkodzony podczas montażu.
Po drugie, jeśli wszystkie nóżki są na swoim miejscu - złóż kompa ponownie, i po włączeniu odczekaj solidne 2-3 minuty. (nie wiem jak w przypadku płyt pod AMD - ale ostatnio miałem do czynienia z TUF 299X, któremu pierwsze uruchomienie zajęło właśnie mniej więcej tyle czasu).
nóżki procesora wyglądają dobrze, zostawię komputer włączony na max 10 minut, po tym czasir napiszę zmiany
nic się nie zmieniło
W takim razie, obstawiam że płyta główna jest po prostu padnięta…
jutro cały komputer rozbiórek i zacznę budować od podstaw, jak na razie to nie mam czasu, mam nadzieję że nic ni jest uszkodzone a to tylko ja coś przeoczyłem. Mógłbyś mi napisać różnice przy instalacji komponentów pomiędzy Intelem a AMD, nigdy wcześniej nie “bawiłem” się z AMD także,
dzięki za dzisiejsza pomoc
Jak wszystko rozepniesz, przyjrzyj się jeszcze wtyczkom zasilającym złącza 24 i 8 pinowego zasilacza (czasem niektóre piny potrafią się wcisnąć …)
Jeśli chodzi o różnice - to doprawdy ciężko jakieś wskazać… Jak się ma podstawową wiedzę, i odrobinę uwagi poświęci - to różnice na etapie składania w zasadzie nie istnieją. Przy AMD trzeba uważać na nóżki CPU - a przy Intelu na styki gniazda procesora. Główne różnice to te zaszyte w ustawieniach UEFI - ale to i tak nie zmienia faktu, że komputer na ustawieniach domyślnych powinien ruszyć.
BTW - podaj jeszcze jakie masz pamięci - bo na forum Asusa natknąłem się na wątek o problemach z kompatybilnością DDR.
nazwa z Amazona “HyperX HX424C15FBK2/8 FURY 8 GB DDR4 2400 MHz Memory Kit (2 x 4 GB) (Skylake Ready), Black”, płyta i tak nie zmieniała zachowania po usunięciu ramu
uruchomiłem komputer bez obudowy w minimalnej konfiguracji (cpu, chłodzenie, ram, mobo) i brak zmian
mobo nie reaguje w żadny sposób (nawet oświetlenie rgb) kiedy nie ma procesora włożonego. Procesor jednak się nagrzewa kiedy włączy się komputer
mogę “poprosić” Amazona o wymiana produktu, powinienem go zrobić czy poczekać na inne osoby żeby pomogły?