Może posiada ktoś jakąś wiedzę na temat problemu który u mnie wystąpił z laptope,.
A mianowicie komputer przestał się uruchamiać, widać tylko logo ASUS i koniec
Nie działa:
Recovery
Instalacja z pendrajwa
Uruchomienie Sytemu
Przy próbie instalacji sytemu z pena lub przywracaniu sytemu z partycji recovery system robi wrażenie jakby się ładował przez około 20 sekund i nagle robi się czarny ekran. Owszem widać jak świeci ale żadnych w nim informacji
Próbowałem też różnych tutoriali miedzy innymi to:
Oto rozwiązanie: 1) Umieścić bootowalną kopię Wndows 7 na napędzie USB w pytaniu (istnieje wiele narzędzi dostępnych dla osiągnięcia tego, w tym PowerISO, v4.8 lub większej, a Microsoft USB DVD Narzędzie 2) dostęp do systemu BIOS podczas rozruchu za pomocą F2 3) Włącz CSM w zakładce Boot zaoszczędzisz 4) ponownie rozruchu i ponownego dostępu do BIOS ponownie stosując F2 5) Wybierz opcję USB (jeden bez prefiksu UEFI) jako Boot # 1 opcję i zapisz 6) ponowne starcie i Windows 7 rozpoczną się to zainstalować z dysku USB * po wstępnej instalacji odbywa i maszyna zrestartujesz, należy ponownie dostęp do systemu BIOS, należy wyłączyć CSM i ustawić wewnętrzny dysk twardy jako Boot # 1 opcję i zapisać i zakończyły ło m.in. w kolejności opisanej powyżej mieć kopię roboczą Windows 7 x64 działa na ASUS X501A
NIE DZIAŁA
Zainstalowałem wirtualnie bez problemu LiveCD Ubuntu żeby zobaczyć partycje
I mam wrażenie że jest tam jakiś bałagan ?
Ma ktoś jakiś pomysł żeby lapka przywrócić doi życia ?
Dysk ma sporo sektorów realokowanych i oczekujących - może to powodować spadek wydajności oraz utratę danych
Dysk do wymiany na bank. Generalnie zgrywaj ważne dane.
Potem spróbuj naprawy -> wg tego opisu uruchom WinRE (włącz i wyłącz kompa za pomocą przycisku 2 razy a za 3 powinno odpalić menu windows recovery)
Ale czy warto się bawić niepotrzebnie w ratowanie tego systemu? - zrób spod Linuxa bootowalny USB z W8.1 i reinstaluj system na nowym dysku, no chyba że masz gwarancję - to wysyłaj dysk na RMA.
W tym laptopie nic nie działa co jest pod klawiszem Fx … jedynie udaje że się uruchamia i ginie.
Dwa razy wyłączyć przyciskiem i za trzecim włączy się menu windows recovery. Owszem ale udaj że coś robi (ładuje przez jakąś chwile widzę logo po czasie robi się czarny ekran) i tak w każdej opcji
Nawet nie mogę zainstalować z pena systemu.
Poradnik minie pomoże ,
A czy Ubuntu pójdzie jest szansa ?
Na której partycji go zainstalować jak mogę zapytać, co by dane jeszcze odzyskać ?
Kupie nowy dysk licencje przeniosę ?
Lapek po gwarancji.
Przepraszam za tysiąc pytań ale czym dalej w las tym więcej drzew
Co pierwsze i najważniejsze - zapewne nie możesz uruchomić recovery, ponieważ jak pokazuje Gparted partycja recovery ma wykrzyknik i prawdopodobnie doszło do uszkodzenia tejże partycji przez co nie można przywrócić systemu. Pobierz sobie obraz instalacyjny win 8.1. Wykonaj bootowalny pendrive (polecam do tego celu narzędzie o nazwie rufus) i uruchom środowisko winpe. Następnie wybierz opcję napraw ten komputer zamiast instalowania. Wykonaj z wiersza polecenia chkdsk <litera dysku> /r. Tym sposobem podejmiesz próbę naprawy dysku i być może system da się wystartować chociażby w celu backupu danych. Jeśli system nie wystartuje ponownie uruchamiasz instalator windowsa i wykonujesz polecenie sfc /scannow. Znów czekasz na zakończenie pracy i próbujesz uruchomić ponownie komputer. Jeśli system się uruchomi i będzie działał prawidłowo to sukces. Jeśli będzie niestabilność to obowiązkowo backup ważnych danych, zerowanie (nie mylić z formatowaniem) dysku twardego i postawienie syetmu na czysto. Wymiana całego dysku to najszybsze ale najdroższe rozwiązanie. Warto jeszcze powalczyć o ten obecny dysk, dopiero jeśli to się nie powiedzie to wchodzi w grę zakup nowego dysku.
Spróbuje tego sposobu co wyżej opisujesz ale wiem jedno że nic nie chce ruszyć z 30 sekund widzę Logo, kółko kręcące się i jakby chciał przejść dalej ale robi się czarny ekran, nawet żaden błąd nie wyskakuje i tak godzinę wisiał. Nie zależnie z jakiej opcji bym korzystał.
Zastanawiałem się czy aby jakiś boot sektor nie zginą, sektory rozruchowe.
Ale przecież bym zainstalował system, ale to też nie działa :(
Jeśli masz pendrive / DVD z instalką Windowsa to WinPE odpalisz z poziomu opcji naprawy systemu. Na pierwszym ekranie instalatora wybierasz Napraw komputer
2 pierwsze partycje sdb1, sdb2 wyglądają na utworzone przez Windows, pozostałe to najpewniej recovery. Jeśli nie zależałoby ci na nim, możesz je skasować i sprawdzić czy wtedy instalka ruszy. Po aktualizacji systemu np. z 8 do 8.1 Recovery lubi już nie działać.
Wyżej koledzy już pokazali, do którego ekranu trzeba dotrzeć. Jeśli masz prawidłowo wykonany nośnik startowy USB/DVD z systemem to musisz jeszcze wskazać w biosie komputera aby uruchamiał się z dysku usb lub z dvd (zależy jaki masz nośnik, inaczej próbujesz wkoło uruchomić uszkodzony system z dysku twardego. stąd wciąż czarny ekran. Sprawdź w dokumentacji laptopa w jaki sposób wejść do bios.