Witam, dzisiaj stałem się posiadaczem Asusa Xonar DX/XD. Dźwięk działa super, ale kiedy podłączam mikrofon wolnostojący (Labteca) to nie mam dźwięku. W menadżerze dźwięku Windows napisane jest “Praca w toku i jak głośno krzyczę w mikrofonz bliska” to pokazana jest zmiana poziomu paska… O co chodzi?
w mikserze przejdź do zakładki record i włącz panel przedni i i dodatkowe wzmocnienie,
powinno działac bezproblemowo…
goldimir ,
jak instalowałeś sterowniki z płyty to tak będzie, bo u mnie tez nie działało na D2X(nawet z boostem, nie wiem kto to testował…) i miesiąc pisania maili do szajsusa i w końcu dodali +9dB w 5.12.8.1738-RC01 (hmm w opisie sterów do D2X podali, a w tych do DX nie ma nawet listy zmian)
jak to nie zadziała to poszukam, bo mam gdzieś maila od supporta z asusa jak zwiększyć boosta w rejestrze…
no niemożliwe, od dwóch lat jadę na Xonarze i nigdy nie miałem problemów,
z mikrofonem, nawet na szajsowatych sterach z płyty…
jarekm26 ,
dziwne, bo ja musiałem się wydzierać do mikrofonu przez ten miesiąc, możliwe ze to tylko D2X w takim razie
możne się komuś przyda:
Czyli jak, mam zainstalować inne stery? Generalnie to mi się nie spieszy, bo mam micro w kamerce, a on dziaął ok.
tak najnowsze to: 5.12.8.1773
A jak je przeinstalować pod Vistą? Usunąć stare, czy “nainstalować”?
odinstaluj stary soft, reset i zainstaluj nowy…
czy to ten? http://asus.com.pl/product.aspx?P_ID=R3 … t=download
Jest wersja 6 coś.
Pobrałem pierwszą z góry w dzile AUDIO, czy to ten sterownik?
tak, wersja 6.12.8.1773…
ok instaluję, napiszę jak tam
– Dodane 13.03.2010 (So) 9:53 –
Przeinstalowałem, ale nie podgłośniło to zbytnio mojego mikro. Jeśli chodzi o numer z rejestrem, to nie odnajduje takiego pliku. Może to wina mikro? Bo ten w kamerce na USB działa ok.
EDIT, a sorka jest ten rejestr, zaraz spróbuję pokombinować tam
No nie nie przyniosło dużego rezultatu.
pewnie głupie pytanie, ale masz boosta włączonego?
jest jeszcze jedna możliwość pogłośnij to:
i sprawdź:
i:
Wszystko mam tak ustawione i nic Podgłośnienie RIGHT i LEFT jedynie zwiększyło moc dźwięku. Porty audio mam odłączone, bo z nimi też mam problem. Nie działają, ale to nic nowego bo na poprzedniej dźwiękówce też raz działały, a raz nie… Możecie pomóc mi dojść do ładu z portami?
P.S. W związku z nawałem roboty będę w piątek po południu i się odezwę, więc jak macie pomysły piszcie w tygodniu. Ja przeczytam i odpowiem
goldimir ,
tu masz linka ktoś zmodowal sterowniki stx:
http://vip.asus.com/forum/view.aspx?SLa … 2&count=34
zainstaluj te do xp i może zadziałają innej rady nie mam
a szajsus już chyba nowych sterowników nie zrobi…
Niestety, tylko XP, tak tam napisali, że działa pod Xpkiem Ja mam Vistę 32 bit. Myślicie, że czego to wina? Mojego sprzętu, czy steroli?
a to w sumie i lepiej bo ten topic zaczął się od sterów dla visty:
gość ma dwa mikrofony, z czego jeden mu działa prawidłowo,
czyli drugi jest popsuty…
a o co chodzi, z ‘portami’ audio, to nie wiadomo…
jarekm26 ,
ten drugi będzie zawsze działał bo jest na usb i ma swoje sterowniki
goldimir ,
poczytaj eszcze to:
Poczytam i dam znać, czyli mówicie, że wina sterów?