Zainstalowałem na takim laptopie OpenSUSE Tumbleweed. Wybór miałem trudny. Z jednej strony ekran dodykowy i tryb tabletu (obracany ekran(, a z drugiej dedykowana karta NVIdii. Poza tym, to lubię mieć w miarę nowe oprogramowanie.
Po nieudanej walce z wirtualizacją (wydajność na Ubuntu - gość - w Biosjock: Infinite byla zbyt niska), postanowiłem zainstalować stery GPU na hosta. Teraz gra działa. Czego mogę się spodziewać? Stery próbowałem zainstalować na różne sposoby, ale w ostateczności wybrałem instalację przez oficjalny instalator, ze strony NVIdii. Zbudował on paczkę i zainstalował w moim systemie. Jednak, skoro budował paczkę, to co z aktualizacjami paczki? System ostrzeże mnie przy próbie aktualizacji kernela i innych podstawowych komponentów? Przecież skoro zbudował paczkę, to pewnie nie dodał repo, bo inaczej paczkę pobrałby z internetu.
Inne spraw, to nie wyłączanie klawiatury i gładzika, po obróceniu ekranu o 180 stopni. Wiem, że do jądra dodano możliwość odłączenia urządzenia wejścia i odpowiada za to libinput. Jako, że mam sprzęt, na którym mogę testować, to może samemu coś pokombinuję? Chyba, że jest rozwiązanie?
System nie ostrzeże. Jeśli instalator NVidia korzysta z dkms, to przy aktualizacji jądra, jeśli będzie coś nie tak, moduł sie po prostu nie zbuduje. Przywita cię czarny ekran i logi w dzienniku.
Żeby już nie pokaszanić kompletnie, najpierw dowiedz się jak odinstalować sterowniki Nvidia - jakbyś się decydował (szukaj pliku na kształt nvidia-uninstall.sh).
Dzięki. Instalator się pytał, czy stworzyć paczkę. Niestety, wiadomo, że mamy dużo dystrybucji, dodatkowe repa, które mogą mieć błędy, itd. Więc paczka nie musi mieć dobrze opisanych zależności. Spróbuję instalacji paczki z twojego linka.
Zmieniłem repozytorium paczrek systemowych, poprzez kliknięcie w tekst w Yast (Widok → Repozytoria → Nvidia → Zmień pakiety systemowe na wersję z tego repozytorium). Niestety, ale Yast wykrył niezgodność zależności w plikach, Dałem, by podmienił. Wyskoczył komunikat, że instalacja przebiegła prawidłowo. Po restarcie były problemy podobne, jak przy instalacji paczek sterownika NVidii z nieoficjalnego repozytorium/repozytorium społeczności (via one-click z software.opensuse.org), czyli podwójny kursor. Za to komp się nie zacinał, w odróżnieniu od instalacji z nieoficjalnych paczek, jednak były aerefakty podczas startu, zamiast splasha. Przywróciłem chwilowo wersję z instalatora.
Rysik jakoś działa (trzeba było wyjąć plombę z baterii), ale:
Menu zawsze pojawia się w tym samym miejscu
Nie działa konfiguracja dwuekranowa - tzn. mogę naciskać na ekran laptopa, a odwzorowane to będzie na zewnętrznym - w dodatku, to mam marginesy, bo ekran laptopa jest mniejszy
Co do drugiego, to mnóstwo gier pod kwin-wayland ma podobny problem z myszką. Bym musiał przetestowac na X-ach, ale ja nie lubię kompromisów (choć nauczyłem się z nimi żyć). Najlepiej, gdyby działało pod kwin-wayland.
PS: Po odpięciu zewnętrznego monitora, rysik zdaje się działać poprawnie na kwin-wayland. Muszę jeszcze sprawdzić konfigurację z dwoma ekranami pod X-ami.
PS2: Pod X-ami są podobne problemy z rysikiem.
PS3: Postanowiłem wyszukać w opcjach i jest tam applet pod nazwą tablet rysunkowy. Można tam wybrać domyślny ekran. Więc rysik działa. Jest tylko taki problem, że czasem jeden z przycisków jest rozumiany, jako środkowy przycisk, a czasem jako prawy.