Cześć wszystkim. Jestem tu nowy więc z góry przepraszam za ewentualne umieszczenie tematu w złym dziale lub też powielanie go. Niestety nie znalazłem w internecie rozwiązania mojego problemu więc postanowiłem napisać z nadzieją na pomoc. Otóż modernizując mojego już dość starego laptopa, jakim jest ASUS N61Jv, postanowiłem wymienić dysk hybrydowy SSHD na potencjalnie szybszy SSD firmy GOODRAM, model IRDM 240 GB, druga generacja. Po zainstalowaniu systemu na tym dysku (windows 10) okazało się, iż dysk ten działa w trybie SATA 2 pomimo, iż płyta główna mojego laptopa obsługuje tryb SATA 3. Zrobiłem benchmark programem AS SSD i pokazał on prędkość odczytu i zapisu średnio na poziomie 210-220 MB/s. Programy takie jak Crystal disk info czy HD Tune pokazują informację o tym, że dysk działa w sata 2, z tym że HDD Tune dodatkowo informuje o tym, że SATA 300 to obecny tryb/ SATA 600 to obsługiwany tryb. Inaczej ma się sprawa z programem Hwinfo, który wyświetla informację następującą: Drives: Sata 6Gb/s Sata 3Gb/s. Oczywiście nie mogę narzekać, gdyż w porównaniu z SSHD, system chodzi zauważalnie szybciej, choć nie jest to jakaś spektakularna różnica. Czy ktoś wie, dlaczego mimo obsługiwania tryby SATA 3 dysk pracuje na SATA 2? Ze specyfikacji wynika, iż napęd DVD jest podłączony do SATA 1.5 Gb/s a dysk do SATA 6Gb/s. W BIOS-ie mam ustawione AHCI domyślnie.
Skąd masz pewność, że płyta obsługuje kontroler SATA 3 ? W specyfikacji Intela H55M jasno stoi : obsługa do 4 portów SATA 2 (co potwierdzają poniekąd wyniki o których piszesz).
Programy pokazują prawidłowo: tryb w którym dysk pracuje / tryb w którym dysk może pracować.
1 polubienie
Spróbuj uaktualnić BIOS komputera i/lub firmware dysku.
Pozdrawiam
Wątpie żebyś miał sata3. Podłącz stary dysk i sprawdź w jakim trybie pracuje.
Macie Panowie rację. Mój laptop niestety nie obsługuje SATA 3.