Athlon II X4 640 VS Phenom II X4 955 BE

Witam! Już jutro zamawiam części do nowego komputera, ale nadal zastanawiam się który z tych procesorów będzie lepszy do gier?

Wiem, że wcześniej był identyczny temat, ale nie uzyskałem interesujących mnie informacji.

Weź Phenoma.

http://www.cpubenchmark.net/high_end_cpus.html

AMD Athlon X4 640 3,741

AMD Phenom II X4 955 3,953

Phenom nie w wersji BE.

Bierz Phenom’a

Bierz Phenoma tak jak radzą koledzy wyżej. Nie dość, że Phenom jest wydajniejszy to dodatkowo ma odblokowany mnożnik dzięki któremu łatwo podkręcisz procesor.

Ok. Mam jeszcze 2 pytania

1)Czy jeżeli kupie phenom II X@ 955 be to mogę odblokować 4 rdzenie?

2)Jeżeli kupie tego x4 to mogę odblokować 6 rdzeń?

1. sama nazwa mówi, że już ma 4 rdzenie konstrukcyjnie

2. jw.

1. X@ 955?? W końcu co miałeś na myśli? X4 955 ma od razu 4 rdzenie odblokowane.

Jeśli miałeś na myśli X2 555 to jest szansa, że odblokujesz 4 rdzenie ale nie w każdym procesorze są one stabilne.

1. Nie. Tylko Phenom X4 960T ma taką możliwość, ale może być podobnie jak w przypadku X2 555…

Ok. Już wszystko rozumiem. Wielkie dzięki za odpowiedzi.

Głupie pytanie. Pewnie, że Phenom lepszy.

Phenom BE 955= pamięć L3= większa wydajność

Obojętnie jaki Atlhon= brak pamięci L3= mała wydajnośc

proste? :d

Proste jak posuwanie jeża przez lejek.

To ze ma pamiec L3, nie znaczy ze odczujesz ta wydajnosc w praktyce, fakt ze procki sa tanie - jak skladalem kompa to ten phenom ponad 700 zl kosztowal wiec warto doplacic.

Atlhon= brak pamięci L3= mała wydajnośc

wcale nie tak mała, do większości zastosowań starcza,aż nadto.

ale jeśli chodzi o jakość/cena Phenom955BE jest super :smiley:

Wiadomo że jak ma się słabszy sprzęt to taki Athlon wystarczy w 100% do jakichś tam małych prac.

A jeżeli chcesz mieć dobrą wydajność to inwestuj w dobre podzespoły, w tym wypadku pamięć L3 :smiley: