ATI CATALYST Control Center - błąd

Witam! Mam taki problem. Gdy gram (czasem nawet jak sobie przegladam strony) pokazuje mi się blad o nastepujacej tresci: “Funkcja VPU Recovery zresotowała akcelerator graficzny, poniewaz przestal reagowac na polecenia akceleratora graficznego”.

Moj sprzet:

DualCore AMD Athlon 64 X2, 2000 MHz (10 x 200) 3600+

Foxconn K8M890M2MA Series (2 PCI, 1 PCI-E x1, 1 PCI-E x16, 2 DDR2 DIMM, Audio, Video, LAN)

1024 MB (DDR2-667 DDR2 SDRAM)

ATI Radeon X1550 (512 MB)

Akcelerator 3D - ATI Radeon X1550 (RV515)

PS: Do karty graficznej mam najnowsze sterowniki + oprogramowanie ATI CATALYST Control Center

Błagam pomozcie na tym kompie nic nie moge robic

Aha i jeszcze jedno czasem mi sie komp sam resetuje

jaki masz zasilacz?? napisz jakie masz temperatury :slight_smile:

Pole Wartość

Właściwości czujnika

Typ czujnika ITE IT8716F (ISA 290h)

Stwierdzono otwieranie obudowy Tak

Temperatury

Płyta główna 46 °C (115 °F)

Procesor 25 °C (77 °F)

Procesor nr 1 / rdzeń nr 1 46 °C (115 °F)

Procesor nr 1 / rdzeń nr 2 41 °C (106 °F)

Aux 43 °C (109 °F)

Seagate ST3250820A 41 °C (106 °F)

Wentylatory

Procesor 2071 RPM

Wartości napięć

Napięcie rdzenia procesora 1.22 V

+2.5 V 1.25 V

+3.3 V 3.33 V

+5 V 5.08 V

+12 V 11.90 V

+5 V podczas wstrzymania pracy 5.11 V

VBAT baterii CMOS 3.12 V

Może spróbuj wyłączyć VPU Recover który jest odpowiedzialny za resetowanie akceleratora graficznego.

No nie wiem z tym wyłączeniem VPU Recover :?

Ja bym nie ryzykował.Karta tą funkcją zabezpiecza się przed uszkodzeniem fizycznym.

Zwłaszcza w tym momencie gdy mu się akcelerator resetuje. [-X 0X

Sprawdź poprostu reką czy radiator karty graficznej nie jest zbytnio gorący.Może te upały dają się we znaki?

VPU Recover umożliwia zresetowanie za pośrednictwem sterownika ekranowego ATI akceleratora graficznego , gdy przestaje on odpowiadać na polecenie sterownika. Użycie VPU Recover umożliwi w większości przypadków zresetowanie akceleratora bez konieczności ponownego uruchamiania komputera.

W momencie wyłączenia VPU Recover i zawiechy akceleratora komp się jedynie może zawiesić nic poza tym.

Spróbuj zainstalować jeszcze jakieś starsze stery jak masz do karty, w zakładce SMARTGART spróbuj też wyłączyć szybki zapis.

Może być też tak że za słaby masz zasilacz.

Znam ten problem dosc dobrze, nawet pisałem z tym do ati ale wiele mi nie pomogli… Ale rozwiązałem w końcu ten problem, pierwsza rzecz to wyciągnij kartę graficzną i dobrze przeczyśc radiatory, bo to często z powodu przegrzania się dzieje. Druga sprawa, jak to nie pomoże, użyj programu ATI Tray Tool, i obniż sobie częstotliwości na karcie graficznej, różnica prędkości jest właściwie niezauważalna, a karta się mniej grzeje. Jak coś jeszcze znajdziesz, to daj znac :slight_smile:

możesz też odinstalować ati control center pomaga