Ati HD 2600XT - Włączanie Komputera


(Piksel14) #1

Witam! Właśnie dostałem nową kartę graficzną (Sapphire Radeon HD 2600XT 512MB DDR3) i po włożeniu jej i włączeniu komputera widać tylko czarny ekran, czerwona dioda w komputerze nawet na sekundę nie przestaje świecić, a wentylator w karcie kręci się przez jakieś 5 sekund i przestaje na stałe (do kolejnego uruchomienia). Proszę o pomoc ;(


(Seba86mu) #2

Twoja karta graficzna posiada gniazdo na dodatkowe zasilanie bezpośrednio z zasilacza ? Jeżeli tak, to podłączyłeś do niego wtyczkę ?

Jaki posiadasz zasilacz ? ( producent , moc)


(Piksel14) #3

http://www.icomp.pl/produkty.php?sid=ka ... ficzne-611 <-- z tego co tu przeczytałem w komentarzach to posiada ;] (to taki kabelek z 2 końcówkami? Jeśli tak to nie podłączę bo jest za krótki [ok. 23 cm])

nie wiem jak :stuck_out_tongue:

ProComp 400W (karta wymaga 350W)


(Seba86mu) #4

W Twojej karcie graficznej jest takie gniazdo na dodatkowe zasilanie -> TUTAJ, czy tak ?

Do karty graficznej nie dostałeś przewodu dodatkowego zasilania ? Wygląda on TAK (z jednej strony posiada wtyczkę 6-PIN, a z drugiej dwa gniazda MOLEX).

6-PIN podłączasz do gniazda w karcie graficznej, a dwa MOLEXy do wtyczek MOLEX z zasilacza.

Tym zasilaczem spalisz komputer. Nie wyrobi on na Twojej nowej karcie graficznej.

Jak najszybciej do zmiany na MODECOM MC-400ATX (nie myl z badziewnym Modecom FEEL !)


(suchmen) #5

to ja się dołączę-z góry przepraszam że w czyimś wątku ale jak mogę sprawdzić jaki zasilacz posiadam? chodzi mi o moc oraz jak to zobaczyć bez konieczności zdejmowania obudowy?


(Seba86mu) #6

suchmen , bez zdejmowania bocznej ścianki obudowy nie dowiesz się, jaki posiadasz zasilacz. Chyba, że z dokumentacji komputera.

Po ściągnięciu bocznej ścianki obudowy odczytasz informacje (producent, moc) z naklejki na zasilaczu.


(suchmen) #7

a jaki mogę mieć zasilacz na sprzęcie intel quad core 2.4ghz każdy rdzeń,karta ati hd 2600 pro 512mb,2gb ddr2 667mhz?? tak mniej więcej?


(Seba86mu) #8

Nie jestem jasnowidzem.

Jeżeli komputer składała Ci jakaś rzetelna osoba, która zna się na rzeczy (w przypadku sklepów różnie to bywa :? ) i nie wcisnęła Ci szajsu, to powinieneś mieć coś pokroju OCZ 500W.

Ściągnij boczną ściankę obudowy i sprawdź chyba, że masz plomby na obudowie.


(suchmen) #9

niestety mam plomby;) ale z kompa się cieszę strasznie bo mnie nie oszukano co do podzespołów-kupiony w media markt;d nooo i najważniejsze że jest cichy i ma specjalne chłodzenie wbudowane:) więc media markt akurat za ten model mogę pochwalić:slight_smile:


(Piksel14) #10

Podłączyłem do karty 6-pin a do Molexa wbudowany Molex (wszystko podłączone) i zaczął działać wentylator :smiley: ale zostały jeszcze 2 problemy...

  1. Od teraz po "włączaniu" kompa zaczyna coś szurać... (woooo-szuruszuru-prpftpfrt...)

  2. stary dobry czarny ekran...


(Seba86mu) #11

Co to znaczy ?

Spróbuj zresetować BIOS płyty głównej (wyciągnij baterię z płyty głównej na co najmniej 30 minut. Po tym czasie włóż baterię z powrotem i uruchom komputer).

Ewentualnie, jak napisałem wcześniej -> Twój badziewny zasilacz nie wyrabia z tą kartą graficzną.


(Piksel14) #12

To znaczy że przy włączaniu komputera, komputer wydaje dziwne dźwięki ;] Czego to może być przyczyna?



350-400W



dałem kompa do serwisu i wszystko śmiga ;] a zasilacz nic nie spala (i watpie zeby spalil)...