Ati hd2600 pro i przegrzewanie się w stresie

Pomocy.Chodzi o temperaturę karty ati radeon 2600 hd pro gigabyte 512 ddr2.karta jest duża i ma na sobie tylko radiator-radiator praktycznie wielkości karty;p i chyba z jakiegoś metalu-chyba stopu jakiegoś.w każdym razie mam 2 wiatraczki w kompie-na procek intela z duuużym radiatorem oraz z tyłu obudowy jako dodatkowy:) niestety karta ati ma 60 stopni przy długim użytkowaniu windowsa-nie w stresie natomiast w grach dochodzi do 83-85 stopni po długim graniu:( wiem że granica jest tak do 95 stopni-100 ale niepokoi mnie to że ma ona aż 83 stopnie albo zwykle koło 80 przy graniu i to we wcale nie tak wymagające gry:( co zrobić? dodam że czyściłem całego kompa dokładnie,mam odpowiednie ustawienia w biosie,drivery catalysty najnowsze itp.aha i najważniejsze-karta ma taktowanie 630 mhz zegara i 400 mhz ramu a powinna mieć 600/400.wygląda na to że te 30 dodatkowe mam już standardowo ustawione i nie da sie zmniejszyć.widocznie producent gigabyte dał mi odrobinę podkręconą kartę ale nie sądzę aby te 30 mhz procka więcej niż u innych powodowało taką temperaturę.Co robić z tym fantem? grać dalej i mieć po 80-85 stopni max i się nie martwić?

W dniu 07.06.2008 , o godzinie 20:28 został dopisany post przez suchmen

dodam że zasilacz mam enlight 350 W i wiem że przy dodatkowym wiatraczku,chłodzeniu czy wymianie karty na lepszą musiałbym wymienić na wyższowatowy ale narazie nie zamierzam.

W dniu 07.06.2008 , o godzinie 20:35 został dopisany post przez suchmen

a może obniżyć taktowanie z 630 do 600 mhz? może da to z 4-5 stopni różnicy i odciąży zasilacz? bo Bogu dzięki nie mam restartów kompa przy długim graniu ani artefaktów żadnych

Zostaje albo wymiana chłodzenia i tu może być kłopot, albo załóż na radiator dodatkowy wentyl niech ją chłodzi.

Ważna jest dobra cyrkulacja powietrza w budzie i ustawienie budy.

narazie z riva tuner zmniejszyłem taktowanie o 30 mhz-może coś to da.zobaczymy.

sprawdź w ATITool czy prędkość wentylatorka jest na 100%, jak nie to ustaw ręcznie, ja tak dałem bo mi się grzal mój x1600 pro i pomogło :stuck_out_tongue:

a gdzie te ati tools znajdę? mam catalyst c c

Google gryzą no nie?

http://www.pobieralnia.pl/plik-1969-atitool.html

nie gryzą-myślałem że ati tools są w catalystach i szukałem tam…ale dzięki

W dniu 07.06.2008 , o godzinie 20:54 został dopisany post przez suchmen

szkoda że ati tools mają na szaro zablokowane opcje i nie zapamiętują ustawień w prop.no nic-vista rulez

a pokazuje ci coś w miejscu gdzie u mnie pisze 100% ? [nad temperaturami]

uo08060720561389af9.th.png

nie pokazuje-pisze 0,0 i większość opcji zablokowanych.w settings jak każę mu pokazać temperaturę i napięcie i biorę ok to nadal to samo…

W dniu 07.06.2008 , o godzinie 21:04 został dopisany post przez suchmen

ale ja nie mam wentylatorka na karcie…przecież pisałem ze mam tylko radiator.ok riva tuner obniżyłem zegar z 630 mhz do 600

To może przydałoby się jakiś wentylatorek zamontować ? ;>

a jak zasilacz pójdzie z dymem?;d

od wiatraka ? :expressionless:

i to jest zabawne-quad intela q6600 grzeje się do 50-55 stopni max w stresie ;d a kartę szlak trafia;d nie wiem dziwne to to;p

przy malutkim wiatraczku nie poczujesz różnicy, a czemu zasilacza nie wymieniasz ?

toż taniej zasilacz niż grafika, no nie ?

nobo dobrze się sprawuje zasilacz-0 awarii i jakoś to utrymuje w porzadku:) jak będę wymieniał grafikę+ramu dokładał to wtedy wymienię

toż nie lepiej wymienić teraz? bezpieczniej zawsze :stuck_out_tongue: :stuck_out_tongue: :stuck_out_tongue:

ale jest gwarancja a ja nie stosuję oc;p

Bez oc jest w stanie pójść. Możliwe też, że to on jest źródłem problemów.

Załóż wiatrak na radiator a na pewno odczujesz różnicę. Ja mam HD266XT i na ty wiatraczek i w stresie nie dochodzi do 60 a IDLE trzyma 45-47 stopni, więc różnica jest.Patrz podpis-> GIGABYTE ATI RADEON HD2600XT 256MB+Qoltec ChiliFan QFA7020

Mam Radeona HD2600Pro i dołożyłem sobie wiatrak, wcześniej miałem 80-90 stopni a teraz mam 30-35 w stresie, przy podkręceniu jest około 40-45C