Ati HD3850 problem z sterownikami (BSOD)


(Mmierski) #1

Witam wszytskich.

Problem polega na tym że po instalacji jakichkolwiek sterowników po restarcie systemu pojawia się BSOD z błędem

odnośnie ati2dvag (nie jestem pewien co do końcówki "dvag").

Próbowałem już instalować przeróżne sterowniki (z płyty która była w zestawie, ze strony producenta), bez zmian...

Oczywiście usuwałem za każdym razem te stare i czyściłem dysk, poczym restart.

Może istnieje jakieś oprogramowanie do dokładniejszego usuwania sterowników ATi ?

Próbowałem też instalować ręcznie oraz usuwać plik wywołujący błąd (ati2dvag), w takim wypadku podczas instalacji komputer się zawiesza.

Czy jest to może konflikt sprzętowy?

Specyfikacja:

Windows XP Prof. SP1

Płyta: ASRock P4VB800

Grafika: Sapphire HD3850 512MB GDDR3 AGP

RAM: 1x Kingston KVR400X64C3A/1G; 1x Kingmax MPXB64D-38KT3R

Zasilacz: Feel 500W


(igrek) #2

Driver cleaner/driver sweeper. Miałeś jakieś problemy z grafiką wcześniej? Próbowałeś starszych sterowników?


(Mmierski) #3

Szczerze mówiąc to PC znajomego który twierdzi że niedawno zakupił tą kartę, następnie w jakiejś grze pokazało mu że ma zainstalowa nowsze sterowniki, a po instalacji pokazał się BSOD.

Ja przypuszczam że on wcale nie miał zainstalowane żadnych sterowników (poza standardem przydzielonym przez system)

-- Dodane 19.10.2011 (Śr) 20:25 --

Wyczyściłem Driver cleanerem poczym restart.

Instaluje na nowo i znów podczas instalacji windows się zawiesił, reset i po resecie BSOD z błędem dot pliku: ati2dvag.

Ma ktoś jeszcze jakieś pomysły??


(Spectatorx) #4

Sprawdź te sterowniki:

http://support.amd.com/us/kbarticles/Pa ... otfix.aspx

Sprawdź czy na grafice kondensatory nie są napuchnięte albo co gorsza nie powybuchały ze starości.


(Mmierski) #5

Już sprawdzałem te sterowniki, niestety bez rezultatów.

Jeszcze tylko sprawdzę te kondensatory...

ps w biosie grafika byla ustawiona na pcie a nie na agp, więc zmieniłem, lecz to także nie dało rezultatu.

-- Dodane 20.10.2011 (Cz) 22:08 --

Odświeżam temat.

Problem nadal nie załatwiony, sprawdzałem w międzyczasie te kondensatory, zainstalowałem najnowszy service pack

(był SP2). A problem jak był tak jest...

Ma ktoś pomysł jak sprawdzić czy ten sprzęt jest kompatybilny?

A może istnieją jakieś inne sterowniki niż te od producenta? W przypadku dźwięku takie istnieją to może i do grafiki są?