ATI Mobility Radeon HD 5650-problem z HDMI


(pawelek5) #1

Witam,

Dziś chciałem pooglądać zdjęcia na telewizorze, jednak po podłączeniu kabla HDMI do telewizora i laptopa nic się nie dzieje, jedynie laptop po przejściu na Rozdzielczość ekranu i naciśnięciu na wykryj pojawia się Panasonic-tv. index.php?get=1&f=1

Sprawdzałem na innym kablu i tak samo, na innych wejściach w telewizorze też nic. Dawniej wszystko chodziło bez zarzutu. Na pewno wybrałem właściwe wejście w telewizorze i wyjście w laptopie.

Wiem, że już były takie tematy na innych forach ale tamte rady mi nie pomogły.

Karta to ATI Mobility Radeon HD 5650, laptop to Toshiba Satellite L650 z Windowsem 7 Home Premium, telewizor to Panasonic TX-P42G10E.

W laptopie mam zainstalowany ATI Catalyst Control Center (ver.2010.0426.2136.36953), sterownik do karty graficznej: ver. 8.723.2.0 z 2010-04-26.

Program i sterowniki do karty graficznej z 2010r. ponieważ z nowymi jest problem: gdy odinstaluje stare i włączam instalke nowych sterowników wyskakuje błąd, że mam niezgodny sprzęt lub oprogramowanie i muszę przywracać system.

Dodam jeszcze, że posiadam w laptopie wyjście VGA a w telewizorze wejście VGA i gdy podłącze laptop i telewizor odpowiednim kablem problem nie występuje, ale chce mieć ekran laptopa na telewizorze przez HDMI, bo jest lepsza jakość, rozdzielczość, większa szybkość odświeżania i oczywiście do HDMI mam dłuższy kabel i jest lepszej jakości.

Proszę o szybką pomoc w rozwiązaniu problemu :slight_smile:


#2

pawelek5 , proszę zapoznaj się z tą stroną oraz tym tematem, a następnie popraw tytuł tematu, używając przycisku image.php?album_id=20&image_id=4038


(Villy) #3

może kabel sie uszkodził to 1.

  1. z podłączonym kablem HDMI uruchom komputer ponownie

  2. spróbuj na rozdzielczości 1280x720

  3. ze strony producenta ściągnij sterowniki do HDMI i zainstaluj

-- Dodane 15.12.2011 (Cz) 14:21 --

aha sorki, przeoczyłem "sprawdzałem na innym kablu" , więc tak pobierz to:

http://www2.ati.com/drivers/auto/amddri ... loader.exe

uruchom, i to automatycznie pobierze sterowniki konkretnie do twojej karty graficznej

*UWAGA*

przed instalacją nowych, nie usuwaj starych

Powinno pomóc jeśli nie to będziemy kombinować dalej :slight_smile:

podaj wiek laptopa tak przy okazji


(pawelek5) #4

Dzięki za zainteresowanie, uruchomiłem ponownie z tym kablem i nic :frowning: próbowałem na rozdzielczości 1280x720 jednak bez skutku, kiedyś normalnie chodziło na 1920x1080. Ściągnąłem to co mi dałeś i przez to ściągnąłem kolejne sterowniki bez odinstalowywania starych, ale podczas instalacji to się pojawiło: index.php?1

A wiek laptopa to 0,5 lat :smiley:


(Villy) #5

prosze bardzo sterowniki do twojego laptopa

system jaki wybrałem to windows 7 64bit

http://ce.computers.toshiba-europe.com/ ... anguage=42

zainstaluj i powiedz czy cos się zmieniło


(pawelek5) #6

Dzięki, ale niestety znowu nie pomogło; po zainstalowaniu tego nic się nie zmieniło; gdy wejdę w Menedżer urządzeń>Karty graficzne>ATI Mobility Radeon HD 5650>Sterownik dalej pisze: Data sterownika: 2010-04-26.


(Villy) #7

hmm... czyli z tego co rozumiem wpinasz kabel, i nie ma jakiejkolwiek reakcji na telewizorze tak?

może to głupie pytanie ale "diabeł tkwi w szczegółach" czy w telewizorze przełączasz z AV na HDMI napewno?? czy poprostu włączasz telewizor wpinasz kabel i czekasz?

ściągnij najnowszy catalyst control center:

http://support.amd.com/us/gpudownload/w ... -64.aspx#2

i przez niego pokombinuj, mam jeszcze jeden pomysl ktory napewno skieruje nas gdzie leży problem, ale najpierw zrob to :slight_smile:

zanim wepniesz kabel hdmi, upewnij sie ze masz wpięty zasilacz do laptopa, gdyż bez wpiętego laptop działa w trybie oszczędnym przez co tego typu problemy mogą występowac


(pawelek5) #8

Dokładnie. Wpinam kabel, wchodzę w rozdzielczość> wykryj ekran laptopa robi się na 1sek. czarny i po chwili jest dostępny ekran 2 (czyli Panasonic-tv), a telewizor nic. Na pewno przełączam na to dobre HDMI. Próbowałem już różnie: przy włączonym telewizorze i wyłączonym telewizorze (tryb czuwania), telewizor nic a laptop wykrywa telewizor nawet jak jest wyłączony (w trybie czuwania). Gdy włączę laptop (przed załadowaniem Windowsa) na podpiętym kablu ( po drugiej stronie kabla telewizor) na laptopie ekran jest czarny (jak by odłączony), dlatego że domyślnie jest ustawione, by laptop przy starcie korzystał z urządzeń HDMI lub VGA, więc nawet wtedy laptop widzi telewizor, a gdy już Windows się załaduje powiela ekrany i mam też obraz na laptopie. Kiedyś gdy włączałem laptop na podpiętym kablu do telewizora to ekran się pojawiał tylko na telewizorze (do czasu załadowania się Windowsa), czyli logo Toshiba i napis "uruchamianie systemu Windows".

Dziwne wcześniej próbowałem zainstalować nowy CCC i mi się nie udawało, a teraz się udało! :smiley: Jednak data sterownika ciągle ta sama :frowning: I problem z HDMI wciąż jest :frowning:

Laptop jest przeważnie i tak podpięty do prądu, mało korzystam z baterii, jestem pewny, że laptop jest podłączony do prądu i nie ma teraz włączonego trybu oszczędzania.

A w nowym CCC jest dużo więcej funkcji i polski język (miałem wcześniej angielski i miałem trudności z ustawieniami), jednak nie znalazłem funkcji dla HDMI. No może trochę jest ale to tylko z rozdzielczościami itp.


(Villy) #9

a więc teraz jedyna sensowna opcja teraz, to wejdz na:

http://www.ubuntu.com/download/ubuntu/windows-installer

i kliknij : Download started ubuntu installer for Windows

sciagnij zainstaluj, uruchom ponownie , wybierz ubuntu w trakcie rozruchu wepnij kabel i powiedz czy z ubuntu ruszyl, jesli również nie ruszy to kwestia mechaniczna


(pawelek5) #10

Ok, ściągam.

Próbowałem podłączyć inny laptop do telewizora i to samo tamten widzi telewizor a telewizor nie widzi laptopa. A wejścia w telewizorze są ok, bo sprawdzałem nawet na tych co podłączam tuner i DVD.

-- Dodane 16.12.2011 (Pt) 20:50 --

Niestety na ubuntu też nie działa.


(Villy) #11

jesli mowisz laptop ma półroku to oddaj na gwarancje, z adnotacją "nie działa gniazdo HDMI" nie jest to wina sterownikow gdyż wtedy na linuxie napewno by zadziało :slight_smile:


(pawelek5) #12

Sam już nie wiem, bo testowałem na innym laptopie i też nie chodziło...


(Villy) #13

nie chwila...

jak mowisz nie widzi i z drugiego laptopa, to moze jednak gniazda w telewizorze coś padły?? albo w opcjach telewizora popatrz, bo jednak skoro mowisz z tym innym laptopem to problem lezy po stronie telewizora

-- Dodane 16.12.2011 (Pt) 22:05 --

ustaw w telewizorze 16:9 <- popatrz różne kombinacje z włączonym kablem HDMI coś może wreszcie zaskoczy, jeśli wraz nic a masz gwarancje do telewizora to wal do serwisu z telewizorem bo tak byc nie może... upewnij sie że kable są ok

-- Dodane 16.12.2011 (Pt) 22:07 --

więc tak doczytałem, musisz wejsc w telewizorze w MENU SERWISOWE i zrobić SELF CHECK :slight_smile: wykaże błędy i nieprawidłowosci

-- Dodane 16.12.2011 (Pt) 22:08 --

ale z tego co widze skończy sie serwisem telewizora bo nikt ci tutaj już wiele wiecej odemnie na ten temat raczej nie powie bo już praktycznie wszystko zrobilismy, ale informuj na bieżąco co się dzieje jakie postępy i napisz co sie dzieje bo krokach ktore ostatnio podalem

-- Dodane 16.12.2011 (Pt) 22:12 --

"w TV nacisnąć klawisz funkcyjny "F" na siłę głosu ....

następnie nacisnąć i trzymać przycisk zmniejszania siły głosu -/V, oraz wpisać trzy zera z pilota "000", pojawi się na ekranie menu serwisowe" <- tak oto sie wchodzi w menu serwisowe


(pawelek5) #14

Ok, zobaczę jutro.

A co do gniazd w telewizorze to chyba nie padły,bo sprawdzałem i na tych co chodzi dekoder i DVD.


(Villy) #15

sprawdzilismy juz wszystko pod kątem, problemow ze strony laptopa, ze strony portów hdmi telewizora, zostaje jeden jedyny problem możliwy to potrzeba aktualizacji / reinstalacji firmware w telewizorze, jeśli masz telewizor na gwarancji to zglos sie z nim do serwisu i powinni to zrobić, teorytycznie można samemu próbować robić aktualizacje / reinstalacje, ale bardzo łatwo można to skopsać co da efekt zupełnie odwrotny do oczekiwanego


(pawelek5) #16

Próbowałem wejść w to menu serwisowe i udało się, ale nie wiem jak zrobić ten SELF CHECK.


(Villy) #17

tak jak już powiedziałem wygląda na problem firmware w telewizorze, myśle że został serwis


(pawelek5) #18

No trudno odeślę telewizor do serwisu. Dzięki za pomoc :slight_smile:

-- Dodane 20.01.2012 (Pt) 15:36 --

Przepraszam, że odkopuję ten temat ale na chwilę obecną nie mam czasu odwieść telewizora do serwisu. Czy ktoś mógłby pomóc mi jeszcze w tym temacie? Czy ktoś wie jak rozwiązać ten problem bez pomocy serwisu?

-- Dodane 25.01.2012 (Śr) 19:41 --

Jak tam zna ktoś rozwiązanie?