ATI na Ubuntu 10.04 problem z częstotliwością odświeżania

Zainstalowałem najnowsze sterowniki ATI dla Ubuntu 10.04 i jest odświeżanie tylko 60 Hz co z tym zrobić żeby ustawić więcej?? chyba się nie da.Może ktoś wreszcie wyjaśni ten temat do końca - na forum ubuntu są różne pomysły ale temat nie jest wyjaśniony.

Mój sprzęt to ATI Radeon HD 2600 XT

Monitor - Samsung Syn Master 740 N

Może jakiegoś innego Linuxa polecicie co nie ma takich problemów z grafiką?

Nie chcę zściągać i instalować np Mandrivy żeby potem okazało się,że jest to samo.

Dzięki i pozdrawiam

Zaraz, jeżeli jest to monitor lcd to i tak większość na max 60hz, a więcej nie potrzebujesz lcd nie męczą tak oczu jak crt, w ich przypadku też zazwyczaj max mają 60hz przy maksymalniej rozdzielczości, przy niszych zazwyczaj da radę więcej.

Tylko,że ten sam monitor na Windowsie ma odświeżanie 75 Hz a nie 60 Hz przy rozdzielczości 1024x768 i jakby nie było jest spora różnica w jakości obrazu i nie męczą się tak oczy.

-mozesz sciagnas sobie program do konfiguracjii rozdzielczoscii np lxrandr (nakladka na xrandr)

-wyedytowac xorg.conf dodajac odpowiednie wpisy (modeline etc) w sekcjii MONITOR,SCREEN…

-wymusic start X`ow w pozadanej rozdzielczosci poprzez dodanie xrandr do pliku .xinitrc

-prawidlowa edycja xorg.conf i odczytanie go przez lxrandr umozliwi takze jej wybor po wystartowaniu X`ow.

sluza do recznej zmiany mozliwych rozdzielczosci (jesli funkcjii tej nie przejal zewnetrzny program np xrandr - jak mniemam)

Dodane 05.07.2010 (Pn) 12:42

zachowac ostroznosc

Wielkie dzięki w wolnych chwilach wybróbóję te ustawienia :slight_smile:

niewiem jak to jest z LCD i jakie sa maxymalne czestotliwosci i czy

1024 768 110 -x nie jest zbyt wysoka.

Niestety powyższe porady nie zadziałały ale dzięki wszystkim :frowning:

no bo nie możesz zwiększyć bardziej w lcd. Zobacz ile hz pisze na nalepce na monitorze. Np. ja mam w lcd max 60hz i jak ustawiam więcej to nie mam obrazu.

Piszesz tak, jakbyś w dalszym ciągu miał problem z poprawną pracą monitora.

Czy oprócz tego, że:

coś jest nie tak z poprawnym wyświetlaniem obrazu na tym monitorze?

Czy występują jakieś błędy wyświetlania?

Nie jesteś w stanie ustawić nominalnej/rekomendowanej rozdzielczości wyświetlania?

Pracuję (również) na 22’’ monitorze HP 2207H, gdzie w jego specyfikacji producent jasno określił optymalne ustawienia wyświetlania na:

I takie ustawienie wyświetlania jest jak najbardziej w porządku.

Piszesz:

Czy mamy to odczytać jako sytuację, w której w dalszym ciągu nie jesteś w stanie ustawić więcej jak 60Hz na odświeżaniu Twojego monitora, ale wyświetlanie obrazu na tym monitorze jest jak najbardziej w porządku?

Czyżby zależało Ci tylko na jak najwyższych “cyferkach”? :smiley:

“Siłowanie się” z częstotliwością odświeżania obrazu i “siłowe” ustawienie jej na zbyt wysokim poziomie, wyższym niż dla danego monitora przewidział jego producent może doprowadzić do fizycznego uszkodzenia tego monitora.

Pamiętajcie o tym.

:slight_smile: