Zainstalowałem najnowsze sterowniki ATI dla Ubuntu 10.04 i jest odświeżanie tylko 60 Hz co z tym zrobić żeby ustawić więcej?? chyba się nie da.Może ktoś wreszcie wyjaśni ten temat do końca - na forum ubuntu są różne pomysły ale temat nie jest wyjaśniony.
Mój sprzęt to ATI Radeon HD 2600 XT
Monitor - Samsung Syn Master 740 N
Może jakiegoś innego Linuxa polecicie co nie ma takich problemów z grafiką?
Nie chcę zściągać i instalować np Mandrivy żeby potem okazało się,że jest to samo.
Zaraz, jeżeli jest to monitor lcd to i tak większość na max 60hz, a więcej nie potrzebujesz lcd nie męczą tak oczu jak crt, w ich przypadku też zazwyczaj max mają 60hz przy maksymalniej rozdzielczości, przy niszych zazwyczaj da radę więcej.
Tylko,że ten sam monitor na Windowsie ma odświeżanie 75 Hz a nie 60 Hz przy rozdzielczości 1024x768 i jakby nie było jest spora różnica w jakości obrazu i nie męczą się tak oczy.
no bo nie możesz zwiększyć bardziej w lcd. Zobacz ile hz pisze na nalepce na monitorze. Np. ja mam w lcd max 60hz i jak ustawiam więcej to nie mam obrazu.
Piszesz tak, jakbyś w dalszym ciągu miał problem z poprawną pracą monitora.
Czy oprócz tego, że:
coś jest nie tak z poprawnym wyświetlaniem obrazu na tym monitorze?
Czy występują jakieś błędy wyświetlania?
Nie jesteś w stanie ustawić nominalnej/rekomendowanej rozdzielczości wyświetlania?
Pracuję (również) na 22’’ monitorze HP 2207H, gdzie w jego specyfikacji producent jasno określił optymalne ustawienia wyświetlania na:
I takie ustawienie wyświetlania jest jak najbardziej w porządku.
Piszesz:
Czy mamy to odczytać jako sytuację, w której w dalszym ciągu nie jesteś w stanie ustawić więcej jak 60Hz na odświeżaniu Twojego monitora, ale wyświetlanie obrazu na tym monitorze jest jak najbardziej w porządku?
Czyżby zależało Ci tylko na jak najwyższych “cyferkach”?
“Siłowanie się” z częstotliwością odświeżania obrazu i “siłowe” ustawienie jej na zbyt wysokim poziomie, wyższym niż dla danego monitora przewidział jego producent może doprowadzić do fizycznego uszkodzenia tego monitora.