Ati Radeon HD 5770 jak podłączyć?

Witam. Mam kartę graficzną Ati Radeon HD 5770 jak ją podłączyć? bo jak ją wpinam do płyty głównej i podpinam do niej monitor to karta graficzna pracuje ale obraz się nie wyświetla. Z boku karty jest jeszcze wejście takie jak wejście do zasilania płyty głównej od zasilacza. to wejście ma wymiary 3 na 3 piny Nie wiem czy trzeba coś podłączyć coś do tego wejścia bo jak tak to ja nie mam w kompie dodatkowego takiego kabelka. Moja specyfikacja: Procesor Pentium Dual-Core CPU E5200@ 2.50 GHz 2.50 GHz 3 gb ramu Karta graficzna Nvidia Geforce 9500GT 512mb Płyta główna gigabyte ga-g31m-s2l .Zasilacz (tak tak wiem że zasilacz z czarnej listy) Mustang ATX KY-450W.

używam przejściówki dvi-vga gdy podłączam Radeona hd 5770 ponieważ mam monitor z kablem vga.

Jak podłączam radeona to komputer włącza się na wysokich obrotach głośno pracuje ale obraz się nie wyświetla. i słychać piknięcie po włączeniu.

Niestety, ale bez dodatkowego zasilania na tej grafice obrazu nie uzyskasz. Aby podłączyć zasilanie do tej grafika zasilacz musi mieć 2 wolne złącza Molex czyli takie prostokątne 4-pinowe złącza z lekko zaokrąglonymi 2 rogami i należy dokupić przejściówkę molex PEG, taką jak ta tutaj:http://allegro.pl/przejsciowka-zasilania-molex-6-pin-peg-grafika-i5108765616.html lub tutaj tańsza: http://allegro.pl/sxn9-kabelek-zasilanie-pci-express-6-pin-pci-e-btx-i5322455067.html. Wtedy grafika powinna pracować prawidłowo.

czyli jak kupię tą przejściówkę i inny zasilacz to grafa będzie działać? a jaki zasilacz ma 2 wolne złącza Molex? podasz model? i dlaczego jak podpinam tą grafę to komputer włącza się na wysokich obrotach? głośno pracuje itp.?

Zasilacz teoretycznie ci wystarczy, jeżeli masz przy nim takie dwa wolne złącza:https://pl.wikipedia.org/wiki/Molex,. Jeżeli wymienisz zasilacz to ta przejściówka będzie niepotrzebna, bo w nowym zasilaczu już prawdopodobnie będzie takie złącze, a jak nie to trzeba taki kupić z tym złączem.

Komputer chodzi głośno, bo prawdopodobnie zasilacz nie jest w stanie zapewnić odpowiednio dużo mocy dla Radeona przez płytę główną i złącze PCIe 16x.

o dziwo znalazłem ten kabelek :smiley: mógłbyś mi wyjaśnić jak go teraz podłączyć?

A da się go źle podłączyć? tam gdzie 2x3pin do grafiki, a pozostałe dwie do pasujących złącz od zasilacza, każde złącze ma taką końcówkę aby pasowało tylko z tym samym złączem.

Tylko żeby potem nie było płaczu jak zasilacz spali kartę graficzną.

jeśli zamierzasz pisać takie rzeczy to się nie udzielaj. wiem jakie są zagrożenia z zasilacza z czarnej listy. podłączyłem kartę graficzną zainstalowałem najnowsze sterowniki. Teraz mam jedno pytanie. Czy ta grafa jest dobra? czy jest wydajna? czy może odkładać na lepszą?

Ta karta na dzisiejsze czasy to prawie zabytek,nie da się na niej pograć w najnowsze gry.

Ja bym zaczął zbierać pieniądze nie na nową kartę graficzną lecz na cały nowy komputer.

Dlatego ,że procesor ,który posiadasz to już prawie zabytek ,jest on słaby wydajnościowo i przestarzały technologicznie.

Więc jak wymienisz kartę graficzną np: na Geforce 750 ti to to się mija z celem,wtedy procesor będzie ograniczał kartę.

Krótko mówiąc nie warto inwestować w ten komputer. 

Narazie mi wystarczy bo mi najbardziej komputer jest potrzebny do internetu do pogrania w gierki które były wydane do max 2010 roku więc taki komputerek mi wystarczy.