ATmega - Jaki język?


(Nara Zie) #1

Witam !

Od jakiegoś czasu w wolnych chwilach zajmuję się budową układu sterowania(15-20 kanałowego) do odpalania(między innymi odpalanie z kanałów w danych odstepach czasu lub kolejności).

Jako "mózgu" projektu użyję mikroprocesora ATmega(jeszcze zastanawiam się nad modelem).

W tej chwili mam problem z wyborem języka , za pomocą którego będe programował ten "system".

Programowaniem dopiero zaczynam się "bawić" , więc nie wiem jakiego języka programowania użyc w tym celu.

Wybór jest duży , a ja potrzebuje prostego języka , za pomocą którego będe mógł w miare potrzeb zaprogrmować ten "wynalazek".


([alex]) #2

Polecam WinAVR obawiam się że do ATmega nic lepszego nie znajdziesz.

Chyba że pogadasz z somekind'em on ci wytłumaczy jak C# do tego zastosować.


(Nara Zie) #3

Jeżeli WinAVR jest językiem prostym , za pomocą którego zaprogramuję układ na kilka operacji , to mi ta odpowiedź wystarczy.

Słyszałem , że język c jest troszke skomplikowany , a ja chce tylko odpalić materiały z konkretnych kanałów w ustalonej kolejności i odstepach czasu...

Jeszcze takie pytanie - czy za pomocą WinAVR mogę debugować ?


(Ryan) #4

WinAVR nie jest językiem a kompilatorem języka (konkretnie C i C++). C nie jest trudne w nauce i z mojego (ograniczonego) doświadczenia z mikrokontrolerami, jest to de facto standardowy język dla takich układów (obok asma i basica). I tak, możesz debugować przy użyciu avr-gdb.


(Airborn) #5

W zasadzie tylko C wydaje się być sensownym wyborem. ASM do budowy bardziej skomplikowanych programów nie jest językiem prostym, natomiast bascom, niby prostszy od C, ale mniej uniwersalny, program wynikowy jest dłuższy (kwestia gorszej optymalizacji). Więc jak napisał Ryan , C to standard.


([alex]) #6

Programowanie mikrokontrolera w basicu !!


(Ryan) #7

Nie dam sobie głowy uciąć, ale AFAIR na PIC (jak to się w ogóle odmienia?) Basic jest popularny. :slight_smile:

//edyta

OMFG, post numer 1024! :wink:


(Airborn) #8

BASCOM generalnie nie różni się chyba zbytnio od Basic'a, a patrząc po tendencjach na forum elektrody jest również na AVRach (ATmega, ATtiny) popularny.


(Ryan) #9

Heh, wiedziałem, że dzwonią, nie wiedziałem w którym kościele. :slight_smile: Faktycznie BASCOM na AVRy jest a nie na PIC.


(somekind) #10

Barski, jesteś niepoważny czepiając się mnie bez powodu, jesteś ignorantem sugerując w ogóle, że da się C# użyć.

Też bym wykorzystał C, ale sporo osób znam, które korzystają z Bascoma. Mi jednak wydaje się to trochę ślepą uliczką.


(Fiołek) #11

Chyba da się użyć :wink: .NET Micro Framework wymaga tylko 32-bitowego procesora z 64K RAM-u. Przynajmniej tyle wywnioskowałem ze strony .NET MF(i czy prawidłowo też niewiem).


(Airborn) #12

Fiołek , AVRy są 8bitowe więc z góry odpada .NET MF

OT w koszu


(Fiołek) #13

Ale z tego co widzę na stronie ATmel mają też AVR32 czyli nie wszystko stracone(ale nie wiem ilo bitowe jest ATmega).


(Airborn) #14

Wszystkie Megi są 8 bitowe, 32bitowe AVRy to zupełnie inna architektura, nie tak popularna jak 8 bitowe (poniekąd dlatego, że są względnie nowe - 2006, ceną i dostępnością na rynku też straszą).

P.S.

Te 32 bitowe AVRy też podobno wsparcie dla JAVY :smiley:

P.S.2

Polecam też anglojęzyczną wikibooks