Auto-Detecting AHCI Port 0

Witam,

Mam 2 dyski twarde, zainstalowałem Windowsa 7 na pierwszym dysku i instalator stworzył sobie partycję System Reserved na drugim dysku. Postanowiłem usnąć tą partycję wg. tego poradnika http://www.sevenforu…ion-delete.html. Teraz mam problem z dyskiem z którego została usunięta partycja System Reserved, mianowicie gdy dysk jest podpięty to POST zatrzymuje się na linijce Auto-Detecting AHCI PORT 0… i nie można praktycznie nic zrobić, nie można nawet wejść do biosu czy uruchomić jakiegokolwiek instalatora z DVD.

Po odpięciu tego dysku wszystko działa jak należy ładuje się system (z pierwszego dysku), można uruchomić BIOSa, uruchomiać instalatory (Windows, Linux).

Próbowałem zmienić tryb pracy dysku z AHCI na IDE i dysk z którym mam problem działa normalnie. Usunąłem z niego wszystkie partycje (przy pomocy Linuxowego instalatora), jednak ponowne włączenie trybu AHCI objawia się identycznym błędem Auto-Detecting AHCI PORT 0… . Oczywiście chcę pozostać na AHCI, więc nie interesują mnie wypowiedzi “Zmień tryb na IDE i po kłopocie”.

Wcześniej te dwa dyski złączone były w macierz RAID0 choć nie wiem czy to ma jakieś znaczenie …

Może ktoś spotkał się z tym problemem i wie jak się go pozbyć ?