AutoCad 2006, czcionka przetworzona na wektor

Autocad.jpg

Witam nie mam pojęcia jak z czcionki zrobić wektory. W AutoCad-zie 2006 lub nowszym.

Aby ze zwykłej czcionki uzyskać taki efekt jak w linku (po usunięciu pewnych fragmętów, części czcionki). A także by modyfikowac czionkę poprzez wektory (linie, łuki) itp.

http://www.1001fonts.com/font_details.html?font_id=3137

Witam

Po pierwsze “fragmentów”, po drugie w jakim sensie z czcionki zrobić wektory? Nie rozumiem #-o

Chyba chodzi o to żeby np. z litery zrobić kształt, który można dowolnie modyfikować.

Dokładnie taki “obrys”, aby maszyna wiedziała jaki kształt ma wyciąć. Wie ktoś jak tego dokonać aby nie robić tego odręcznie? Szczególnie przy czcionkach artystycznych.

Np:

3540.big.png

Nie jestem pewien, czy w ogóle jest taka opcja w AutoCad, bynajmniej nigdy nie korzystałem. Odręcznie odradzam zdecydowanie. Może poszukaj tutaj.

www.cad.pl/kursy.html

Oczywiście jeśli stronka zacznie działać. Kiedyś się na niej uczyłem bodajże i było wszystko ciekawie opisane. Niestety nie mogę na razie na stronę się dostać, więc Ci nie pomogę.

Żaden problem :slight_smile:

Jeśli nie masz zainstalowanych Express Tools (nie pamiętam czy w AC2006 były jako opcja instalatora czy trzeba szukać paczki do ściągnięcia z netu. w nowszych są “wbudowane” ale instalowane jako opcja) - zainstaluj.

Potem wystarczy tylko Express -> Text -> Explode text (_txtexp) i ew. dopieszczenie efektu. Czyli usunięcie (obcięcie) wewnętrznych linii (albo wręcz przeciwnie - dodanie mostków do obrysu znaków z brzuszkiem: 0, 8, e itp, żeby po wycięciu nie “wypadł” środek) i ew. zamknięcie polilinii leżeli jest taka konieczność.

Express Tools, a skąd pobrać bo na stronie producenta nie mogę odnaleźć.

Niczego nie musisz specjalnie pobierać, właśnie sprawdziłem. Jeśli masz je już zainstalowane to być może póki co menu Express Tools nie zostało jeszcze zainicjalizowane. Klepnij w linii poleceń AutoCada EXPRESSTOOLS i zobacz czy coś się będzie działo. Jesli nic - doinstaluj, Dodaj usuń programy -> AutoCad -> Dodaj funkcje. A potem wróć do poprzedniego zdania :slight_smile:

http://www.caddmanager.com/CMB/2005/04/ … s-in-2006/