Jako że przestało mi działać automatyczne usypianie komputera w ramach systemu operacyjnego chciałem to jakoś obejść. Programy do usypiania jakie znalazłem są obsługowe – trzeba włączać. Jako że używam jednego skryptu autohotkey to pomyślałem że może tym by dało się co zrobić. Chcę skrypt który będzie mi usypiał komputer po 5 minutach bezczynności.
Moja propozycja mniej więcej tak:
MinutBezczynnosci = 0 XMysz = [pozycja x myszy – nie wiem jak przypisać] YMysz = [pozycja y myszy – nie wiem jak przypisać] Loop { Sleep 60000 If [aktualna pozycja x myszy – nie wiem jak przypisać] =XMysz and [aktualna pozycja y myszy – nie wiem jak przypisać] = YMysz MinutBezczynnosci = MinutBezczynnosci + 1 Else XMysz = [aktualna pozycja x myszy – nie wiem jak przypisać] YMysz = [aktualna pozycja y myszy – nie wiem jak przypisać] MinutBezczynnosci = 0 If MinutBezczynnosci = 5 { MinutBezczynnosci = 0 DllCall("PowrProf\SetSuspendState", "Int", 0, "Int", 0, "Int", 0) } }
Po pierwsze czy to może zadziałać – czyli czy po 5 minutach bezruchu myszy uśpi system
No i po drugie jak odczytać pozycje myszy x i y.
Może mi ktoś pomóc ?