Cześć, grając w Far Cry 3 trafił mi się znany bug, przez który mój 3 rdzeń w procesorze jest obciążony na 100% gdy pozostałe są na 20%, w wyniku czego procek chodzi na 100% i mam mało klatek. Aby zapobiec temu bugowi muszę wyłączyć 3 rdzeń w procesie. (Ustaw koligacje - odznaczyć CPU 2) ale muszę to robić za każdym razem gdy uruchomię grę. Czy jest jakiś skrypt/ustawienie w Windowsie/program który po każdym uruchomieniu automatycznie ustawiał by koligację na 3 rdzeniu w procesie farcry3.exe?
Witaj
W zależności ile masz procesorów musisz policzyć wartość sumaryczną bez CPU2
Oto tabela wartości
Przykład: Masz 4 rdzenie, obliczenia dla wszystkich
Chcesz wszystkie uruchomić przeliczasz sumę z pierwszej kolumny
1+2+4+8 (wynik jest w drugiej) 15
potrzebujesz liczbę Hex (jest w trzeciej) F
Uruchamiasz CMD z uprawnieniami administratora i wpisujesz
start /affinity F farcry3.exe
Oczywiście powinna być cała ścieżka do pliku, chyba że otwierasz CMD w katalogu gry
W ten sam sposób możesz zrobić skrót lub .bat
Teraz, aby uruchomić FarCry bez rdzenia nr 3 sumujesz
1+2+8 = 11 czyli B
start /affinity B farcry3.exe
Przed chwilą uruchomiłem AnyDesk w ten sposób
Pozdrawiam serdecznie
Juliusz
Zrobiłem tak jak napisałeś, utworzyłem w folderze z grą plik bat, a w nim
@echo off
start /affinity B farcry3.exe
Utworzyłem skrót pliku i skopiowałem go na pulpit, uruchomiłem jako administrator ale niestety nie działa, dalej są wszystkie rdzenie zaznaczone. Też mam 4 rdzenie.
Sprawdzałeś uruchomienie z samego CMD?
Inna możliwość
Zrób skrót pliku farcry3.exe na Pulpit
Właściwości
Skrót
W Element docelowy wpisz
%ComSpec% /c start /normal /affinity B farcry3.exe
W Rozpocznij w
"Katalog docelowy gry farcry3"
Podobnie jak u mnie z AnyDesk
Choć włączają mi się 3 instancje AnyDesk, to jeden z nich ma wyłączony rdzeń 3
Sprawdzałeś uruchomienie z samego CMD?
Inna możliwość
Niestety ale żadna z tych opcji nie zadziałała, czy to możliwe żeby launcher gry blokował tę automatyczną koligację?
Masz jakiś kod błędu?
Jeśli tak, podaj go tutaj. Będzie łatwiej pomóc.
Grę masz ze Steam? Czy z innego źródła.
To co @iJuliusz napisał:
U mnie działa tylko że z inną aplikacją, mam Windowsa 10 Pro
Kierując się wymaganiami do gry (Far Cry 3 PC, X360, PS3 | GRYOnline.pl)
Gra nie działa na Windows 11 i 10.
Zakładam, że posiadasz właśnie jeden z tych systemów, spróbuj jeszcze wejść do katalogu gry i ustawić tryb zgodności np do Windows 8.
Też mam Ubisoft Connect, tylko że z Watch Dogs2.
U mnie działa.
Najpierw stworzyłem skrót na Pulpicie (Jako lokalizację elementu wskazałem do aplikacji (prawdopodobnie masz taką:C:\Program Files (x86)\Ubisoft\Ubisoft Game Launcher\data\games\Far_Cry3\bin\nazwa_aplikacji))
Po utworzeniu skrótu edytowałem (w Element docelowy %ComSpec% /c start /normal /affinity B nazwa_aplikacji.exe) i enjoy
nazwa_aplikacji.exe należy zamienić na rzeczywistą u Ciebie nazwą.
Może processvhacker zapamięta po nazwie procesu by wyłączać rdzeń (bazując, że umie zapamiętać by aplikacja startowała z innym priorytetem niż „normalny”).
Processhaker zostawia śmieci (nie doświadczony user może uszkodzić system), ComSpec jest składnikiem windows i mniej inwazyjny. @iJuliusz wpadł na lepszy pomysł.
Gorzej jak z 3 tygodnie będziecie wałkować co sprawia że działa z AnyDesk i Watch Dogs 2 tylko.