męczy mnie od pewnego czasu pytanie, jak zrobić dostęp do katalogu sieciowego linuxa, tak aby po dodaniu przez kogoś (dowolny user logujący się po LAN - zasób samby ), aby uprawnienia do plików wrzuconych przez niego mieli wszyscy, a nie tylko właściciel… Za każdym razem po dodaniu, prawa do dodanego pliku ma wyłącznie właściciel (600) , szukałem - nie znalazłem, proszę o pomoc…
Druga sprawa, zajmuję się linuxem od pewnego (niedługiego) czasu, chciałbym się dowiedzieć jak mogę automatycznie po zalogowaniu się użytkownika w trybie graficznym X uruchomić aplikację (taki autostart dla X-a) - program nie działa w trybie tekstowym.
Można dodać program/polecenie do /etc/rc.local jednak wada takiego rozwiązania, to że program będzie działał na prawach roota. Jeśli masz Gnome to dodaj go do System > Preferencje > Sesje/Programy startowe. W KDE wystarczy stworzyć dowiązanie symboliczne do katalogu .kde/Autostart w /home.
ln -s /sciezka/do/programu $HOME/.kde/Autostart
We Fluxboksie dodajesz do pliku startup lub init w innych środowiskach robi się to różnie, więc najlepiej podaj jakie używasz.
Jeśli nie w chmod-zie, to pozostaje jeszcze UMASK. Nowe pliki mają uprawnienia uprawnienia_katalogu bitowe_and UMASK, więc można zmienić uprawnienia do katalogu, gdzie te pliki tworzysz.
Zasoby udostępniane są przez Sambe. poczytałem trochę i ustawiłem w pliku konfiguracyjnym samby “smb.conf” maske dla poszczególnych folderów z prawami, domyślnie tworzone pliki miały uprawnienia tylko dla właścicieli… przy okazji ustawiłem domyślnie maskę w ukrytym pliku .profile na 077 dla danego użytkownika, aby pliki jakie tworzył były już z nadanymi prawami… Działa prawidłowo…